Sněmovna podpořila zbraňovou směrnici i změnu českého práva

Směrnice měla být schválena už v roce 2018
 

Sněmovna přes odpor SPD a ODS podpořila vládní novelu, která kvůli kontroverzní zbraňové směrnici EU zavádí nové kategorie zbraní a zkracuje platnost zbrojního průkazu. Nepřijetí zákona by Česko mohlo být Evropskou komisí pokutováno částkou až 300 milionů korun ročně. Zákon měl být přijat do poloviny září roku 2018.

Před schvalováním uvedenou normu posoudí sněmovní výbor pro bezpečnost. Novela má podle ministra vnitra Jana Hamáčka převzít unijní regulaci držení v nezbytně nutné míře. „Dopad na střeleckou veřejnost bude minimální, nic zásadního se pro ni nezmění,“ řekl Hamáček.

Názory jsou různé

Podle ministra vnitra se nenaplní apokalyptické scénáře, že někdo někomu bude odebírat zbraně. Podle předsedy SPD Tomia Okamury nicméně novela omezuje i držitele historických a znehodnocených zbraní EU. Kriticky se k novele postavila i předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová.

Nové kategorie

Dosavadní kategorie zbraní se podle vládního návrhu rozšíří o dvě nové. Budou do nich spadat legálně vlastněné zbraně, u nichž například majitelé dosud neměli ohlašovací povinnost, a nemusely tak být zaregistrovány. Týká se to například historických, znehodnocených nebo plynových zbraní, které budou nově spadat do přísnější kategorie. Kolik takových zbraní budou muset jejich majitelé nově zaregistrovat, podle podkladů není jasné. Jejich počty se odhadují na desetitisíce až statisíce.

Zbrojní průkaz na pět let

V souvislosti se zkrácením doby platnosti zbrojních průkazů z deseti na pět let se počítá s tím, že se sníží správní poplatek ze 700 na 400 korun. Norma také omezuje držení zásobníků na více než deset nábojů pro dlouhé zbraně a více než 20 nábojů pro krátké zbraně.

Cílem novely je zachovat práva a povinnosti oprávněných držitelů zbraní. V zemi bylo v polovině loňského roku přes 301 000 držitelů zbrojních průkazů, u kterých bylo přes 819 000 zbraní podléhajících registraci podle současných zákonů.

KAM DÁL: Putin řekl, kdy Rusko použije jaderné zbraně. Pravidla jsou jasná