Symptomy koronaviru přetrvávají i měsíce. Tvrdí to nová britská studie

Magnetická rezonance ukázala abnormality v plicích 60 procent pacientů s koronavirem
 

Mnozí pacienti propuštění z nemocnice mají příznaky dušnosti, únavy, úzkosti a deprese i dva až tři měsíce od nákazy koronavirem. Vyplývá to ze studie vedené vědci z britské Oxfordské univerzity o dlouhodobém dopadu koronaviru, informovala agentura Reuters.

Studie sledovala 58 pacientů hospitalizovaných s koronavirem. Vědci zjistili abnormality ve více orgánech. Osoby, které prodělaly koronavirus, by podle vědců mohly trpět přetrvávajícími záněty.

„Tato zjištění podtrhují potřebu dále prozkoumat fyziologické procesy spojené s covidem-19 a vyvinout všestranný, jednotný model klinické péče o naše pacienty po propuštění z nemocnice,“ uvedla Betty Ramanová, lékařka z Oxfordské univerzity a jedna z vedoucích studie.

Výsledky hovoří jasně

Výsledky oxfordské studie ukázaly, že dva až tři měsíce po nákaze koronavirem trpělo 64 procent pacientů přetrvávající dušností a 55 procent uvádělo výraznou únavu. Magnetická rezonance ukázala abnormality v plicích 60 procent pacientů s koronavirem, v ledvinách u 29 procent, v srdci u 26 procent a v játrech u deseti procent pacientů.

Vědci z britské Oxfordské univerzity se tématu věnují dlouhodobě. Vyvinuli například rychlotest na covid-19, který je schopen identifikovat koronavirus do pěti minut. Uplatnění může najít na letištích či ve firmách.

KAM DÁL: Vitamín D3 ovlivňuje v našem těle stovky procesů. Jak ho ale získat v době, kdy slunce nepomůže?

Klíčová slova: