Turecko začalo s testy ruského raketového systému S-400

Turecká armáda zřejmě začala s cvičením
 

Turecko začalo testovat nový systém protivzdušné obrany S-400, který mu loni navzdory silné kritice Spojených států dodalo Rusko. Na videozáznamech z oblasti poblíž černomořského přístavu Sinop je vidět dráha po odpálení rakety. Testy Ankara delší dobu plánovala, mimo jiné předem vydala varování a uzavřela na černomořském pobřeží vzdušný prostor.

Pokud Turecko testy ruských raket oficiálně potvrdí, zvýší to podle Reuters ještě více napětí ve vztazích s USA, které nákup systému protivzdušné obrany dlouhodobě kritizují. Ruské rakety země-vzduch jsou podle Američanů pro západní armády ohrožením a se zbraňovými systémy Severoatlantické aliance, jejímž je Turecko členem, nejsou kompatibilní.

Turecko stále mlčí

Kontrakt v hodnotě 2,5 miliardy dolarů (asi 55 miliard Kč) uzavřelo Turecko v září 2017, Rusko ho loni splnilo dodávkou čtyř systémů S-400, což dohromady odpovídá síle pluku. Letos šéf ruského státního zbrojařského konglomerátu Rostěch (Rostec) řekl, že příští rok by mohlo Rusko s Tureckem podepsat dohodu o další dodávce systémů S-400.

Turecké ministerstvo obrany nechtělo cvičení u Černého moře nijak komentovat. Podle tureckého analytika Turana Oguze se ale dá z pořízených záznamů s vysokou pravděpodobností odvodit, že armáda odpálila raketu ze systému S-400 a že cíl se zřejmě nenacházel ve velké výšce.

Washington Ankaru za nákup ruského systému potrestal tím, že Turecko vyjmul z programu stíhaček F-35, na jejichž výrobě se země podílela a které chtěla koupit. USA také pohrozily případnými sankcemi, ale dosud je neuplatnily.

KAM DÁL: Koronavirus těžce zasáhl myšlení Čechů, dávají za pravdu i neuvěřitelným dezinformacím.

Klíčová slova: