Ubytování pro bezdomovce se zatím nebude rozšiřovat. Kapacita není naplněna

Kapacity pro lidi bez domova se nebudou rozšiřovat
 

Pražský magistrát zatím nebude kvůli větším mrazům navyšovat kapacity nocleháren pro lidi bez domova. Ty zatím totiž nebyly vyčerpány. Hlavní město spustilo opatření pro bezdomovce 1. prosince. Novinkou je například to, že nocleh najdou v příslušných zařízeních i lidé se psy a dostupnější bude ubytování pro bezdomovce se zdravotními problémy.

"Podle prosincového vyhodnocení nebyly naplněné stávající kapacity, takže je v tuto chvíli není nutné navyšovat," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Pokud by kapacity byly naplněné, postavily by se speciální vyhřívané stany.

V prosinci přespali lidé bez domova ve dvou noclehárnách zřizovaných městským Centrem sociálních služeb Praha (CSSP) celkem 4 829krát a dalších 582 noclehů poskytlo Krizové celodenní ubytování. Pracovníci CSSP pak kontaktovali přímo v terénu 2 029 lidí. V nízkoprahovém centru se uskutečnilo 6 575 kontaktů s klienty

Novinkou v letošní zimě je spuštění dispečinku CSSP. Na něj mohou volat například zaměstnanci nemocnic či dalších organizací a zaměstnanci dispečinku zařídí převozy lidí bez domova do denních center nebo nocleháren s volnou kapacitou. Dispečink v prosinci vyřídil 722 hovorů.

Azylový dům

Oproti minulým rokům si mohou vzít bezdomovci do noclehárny svého psa. V noclehárně v Michli vznikly pro zvířata kotce. Lidé ale musejí předložit očkovací průkaz psa. V Michli je přes 90 míst a noclehárna funguje od prosince do konce března. Celoročně pak bezdomovci mohou spát také v noclehárně na lodi Hermes.

Bezdomovci se zdravotními problémy se o pomoc a ubytování budou letos nově moci obrátit na azylový dům s ošetřovatelskou péčí nebo specializovanou ubytovnu.

V hlavním městě žije podle sčítání a odhadu, které letos v dubnu provedl Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, zhruba 3 250 bezdomovců. Jen asi třetina je z Prahy, ostatní jsou z dalších míst České republiky a také ze zahraničí. Mezi cizinci je nejvíc Slováků. Věkový průměr je mezi 40 a 50 lety. V celé ČR se počet lidí bez domova odhaduje na více než 23 800.

Klíčová slova: