Svatováclavské slavnosti a PřeDiVo

Do Úholiček dorazil sám Svatý Václav. Jeho koně si pak osedlaly děti.
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Poslední zářijová sobota v Úholičkách patřila nejen divadelnímu festivalu PřeDivO, ale také Svatováclavským slavnostem. To vše očima paní starostky Úholiček.

Nedalo se stihnout všechno

Program byl letos nabitý a člověk musel vybírat, kam se vrtne, neboť stihnout vše, co organizátoři letos nachystali, nebylo v lidských silách. Doufejme, že si každý našel to své.

V Úholičkách totiž ve stejný den, 26. září, proběhly nejen Svatováclavské slavnosti, ale i divadelní festival PřeDivO, který pořádají každorodně MAS Přemyslovské střední Čechy.

Slavnosti zahájil sám kníže Václav, který popřál úholičskému lidu, nechť dobře hospodaří ve prospěch našich dětí a nevedou pře.

Pro děti se rozehrála ve stodole PIPI a pro dobrou náladu na návsi spustila Kmochovka z Kolína. V rytmu polky proběhlo i první taneční vystoupení.
Ú-holky, pozdní sběr sklidily ovace a roztančily celou náves.

 

Premiéra malých hasičů

Teta Jiřinka zdobila perníky, malířka obličejů proměňovala děti ve spidermany, tygříky a víly a Václavův kůň je vozil.

Na nádvoří se vystřídala další dvě dětská představení a po návsi se hemžili trpaslíci v hasičských uniformách. Chystali se na svoji premiéru.

Součástí programu bylo totiž i vystoupení mladých hasičů, kteří předvedli požární útok. Ne tréning na sucho, ale opravdový zásah s vodou. Hadice s rozdělovačem sotva táhli, ale zvládli to. Hasič prostě musí zasáhnout, když je třeba.

 

Titanic i Krvavé křtiny

Z kroužku PĚTTET zbyla jen jedna teta, tedy spíš mladá slečna Karolína Burdová, která když zazpívala ústřední píseň z Titanicu, šel vám mráz po zádech.

V prostoru statku se konala výstava obrazů a také výrobků z přírodnin, které vytvořil pan Ladislav Petruška. Výstavu chystal na otevření statku. Toho se bohužel nedožil, a proto výstava byla vzpomínkou na spoluobčana.

Na nádvoří jsme se vrátili ke Svatému Václavovi v podání našeho ochotnického souboru, který zahrál Tylovy Krvavé křtiny.

 

Tanec, karate a rock'n'roll

Na návsi se měnil žánr ve všech ohledech. Ú-holky zatančily v barovém dýmu a hned poté do toho řízli TYPáci.

Pan krámský předvedl, jak umí karate, takže si v obchodě dejte veliký pozor a nepokoušejte se vzít ani Pedro za korunu.

Dětské duo JAMIKI z Libčic vystřihlo rock and roll a chlapáci se připravovali na zatloukání hřebíků. Nominovalo se 21 závodníků. Řemeslníci si mnuli ruce, že je to konečně soutěž pro ně, ale chyba lávky. Chce to i fištróna, pánové.

 

Hasiči možná viděli Ducha

Velcí hasiči se nenechali zahanbit a zaútočili ve večerních hodinách také. Někteří však posilněni burčákem či medovinou se nám do hadic trochu zamotali.

Zatímco ve stodole začala poslední hra nelahozeveských ochotníků nazvaná DUCH, na návsi se schylovalo k ohňové show a hudební produkci zakončila zatím bezejmenná skupina z Těšiny.

 

autor: Terezie Kořínková, starostka obce Úholičky, redakčně upraveno