Úžasný objev: V Barmě byl nalezen dosud neznámý druh opice, je kriticky ohrožený

Na snímku je příbuzný nově objeveného druhu - langur šedý
 

Vědci objevili v odlehlé oblasti Barmy dosud neznámý druh opice, ale okamžitě ho zařadili mezi nejohroženější živočišné druhy. Podle nich existuje jenom zhruba 200 langurů Pouppa, pojmenovaných podle oblasti, v níž žijí.

Pouppa je posvátná hora v barmské Mandalajské oblasti a languři patří k čeledi kočkodanovitých primátů, kteří se živí hlavně listy. Jak uvedl zpravodajský server BBC, nově objevený druh se vyznačuje výraznými kruhy kolem očí a našedivělou srstí. Tento druh langurů rychle ztrácí životní prostor a ohrožují ho také lovci.

Žijí v centru Barmy

Na existenci nového druhu v Barmě poukazovali vědci už nějakou dobu na základě vzorků DNA odebraných z trusu divoce žijících opic. Až dosud se ale nový druh neprokázal. Languři Pouppa žijí na zalesněných pozemcích v centru Barmy, většinou v chráněném parku na svazích posvátné hory Pouppa. Z genetických studií vyplývá, že se oddělili od ostatních, už známých druhů, asi před milionem let.

Hrozí jejich vyhubení

Frank Momberg ze skupiny ochránců přírody Fauna & Flora řekl, že těmto langurům „hrozí vyhubení, takže je naprosto nezbytné chránit zbylé jedince a zapojit do toho místní komunity i soukromý sektor“.

Maximálně 250 jedinců

Podle vědců je naživu 200 až 250 jedinců, kteří se zdržují ve čtyřech navzájem izolovaných skupinách. Barma se v minulém desetiletí otevřela mezinárodní vědecké spolupráci, což vedlo k objevu nových druhů ještěrů a obojživelníků. Objev dosud neznámého druhu primáta se považuje za ojedinělý, uvádí BBC.

KAM DÁL: Svatá Anežka měla smůlu na muže. A tak raději odešla do kláštera a dopisovala si s papežem i se svatou Klárou.

Klíčová slova: