Vědci z Brna konečně provedou významný výzkum na Antarktidě

Co budou vědci vlastně zkoumat?
 

Devět vědců z Masarykovy univerzity odjelo z Brna do Antarktidy. Budou sledovat například dopady klimatické změny na ledovce a antarktickou přírodu. Odjezd se téměř o týden opozdil, na vině byla ohlášená porucha lodi chilského námořnictva. Na první část cesty vyrazili výzkumníci linkovým autobusem do Vídně.

Výprava se skládá ze sedmi Čechů, Slováka a Brita. "Jsem trochu nervózní, ale předpokládám, že to bude velká zkušenost nejen z pracovního hlediska. Měli jsme školení, jak se na Antarktidě chovat, a udělal jsem si i slaňovací kurz, abych byl připraven na všechno," sdělil účastník expedice Michal Zeman.

Devítičlenná výprava měla na základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse vyrazit v neděli, nakonec ale musela odjet o pět dní později. Důvodem je porucha lodi chilského námořnictva, která měla expedici přepravit z Punta Arenas na chilskou stanici na Antarktickém poloostrově.

Teplé spodní prádlo 

Každý výzkumník má dvě zavazadla vážící maximálně 22 kilogramů. "Jedno zavazadlo je na osobní věci, od spodního prádla až po bundy a náhradní boty. Druhé zavazadlo je vyhrazeno pro vědecké přístroje,” řekl vedoucí Českého antarktického výzkumného programu Daniel Nývlt. Vědci by se z Antarktidy měli vrátit koncem března.

Koncem ledna vyrazí do Antarktidy ještě další šestičlenná expedice, konkrétně na Nelsonův ostrov v souostroví Jižní Shetlandy. Bude tam sbírat vzorky pro další výzkum.

Letošní expedice mají méně účastníků než v minulých letech, příčinou je dlouhodobě nevyjasněné financování Českého antarktického výzkumného programu. Obě výpravy prozatím hradí přírodovědecká fakulta, zároveň pokračují jednání s ministerstvem školství o optimálním zajištění dlouhodobého financování českých aktivit v Antarktidě.

Dlouhodobé sledování klimatu

Expedice na ostrov Jamese Rosse pořádá univerzita téměř 15 let. Kromě dlouhodobého sledování dopadů změn klimatu na jednotlivé složky životního prostředí čeká v tomto roce odborníky také práce na novém výzkumu.

"V rámci spolupráce s Portugalským národním antarktickým programem budeme sledovat vazby mezi osídlením odledněných ploch různými mikroorganismy a rostlinami a ústupem ledovců, a to v řádech tisíciletí, ale i jednotlivých let. Tento výzkum se zaměřuje na celou oblast Antarktického poloostrova a my jej kompletně zajišťujeme na východním pobřeží," uvedl už dříve Nývlt.