Vědci z Buštěhradu zhotovili nanomateriály pro výrobu roušek

Chtělo by se až říct, že si poradíme doma, netřeba nakupovat v Číně
 

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT, které sídlí v Buštěhradu u Kladna, zhotovilo nanomateriály pro výrobu roušek. Využívá k tomu své přístroje. Materiál nabídne centrum k dalšímu zpracování výrobcům nebo odběratelům roušek

Nanovlákennou textilii použitelnou jako filtrační membránu vyvinula Laboratoř pokročilých biomateriálů spolu se společnostmi ProNanoTech a Nanuntio. "Vyrábí se metodou zvlákňování v elektrickém poli na přístroji NanospiderTM NS 1S500U z jedenáctiprocentního zvlákňovacího roztoku PVB (polyvinyl butyral) rozpuštěného v etanolu," uvedli vědci.

Výroba bude pokračovat

Zaměstnanci centra dosud vyrobili 22 čtverečních metrů materiálu, který bude spolu s návodem k použití dodán výrobcům roušek do Kladna, Buštěhradu a Unhoště. V dalších týdnech počítají s pokračováním výroby, zájemci o dodání nanotextilie se mohou na UCEEB obrátit.

Výzkumný ústav UCEEB se zaměřuje například na úspory energií při provozu budov, inovace při stavbách, efektivní využití obnovitelných zdrojů nebo systémy řízení inteligentních budov. Sdružuje odborníky a studenty z celé ČVUT, cílí na propojení s praxí.

KAM DÁL: Začíná každoroční boj s klíšťaty. Rozhodně nedusit, přípravky proti ostatnímu hmyzu působí jen polovinu času.

Klíčová slova: