Vědecká studie varuje. Britská mutace koronaviru má mnohem vyšší úmrtnost

Slunce ničí koronavirus velmi rychle, ale...
 

Po nákaze vysoce nakažlivou variantou koronaviru, která se poprvé objevila v Británii a následně se rozšířila po celém světě, umírá o desítky procent více lidí než u dosud převládajících verzí viru. Tyto poznatky vyplývají ze studie britských vědců zveřejněné v odborném časopise British Medical Journal.

Badatelé srovnávali v Británii úmrtnost lidí nakažených novou variantou označovanou jako B.1.1.7 s úmrtností u dalších verzí viru. Takzvaná britská mutace koronaviru způsobila 227 úmrtí ve vzorku necelých 55 000 infikovaných osob, ze stejně velkého počtu nakažených jinými variantami zemřelo 141 lidí.

„Když to spojíme s její schopností rychle se šířit, činí to z B.1.1.7 hrozbu, kterou je potřeba brát vážně," řekl k závěru výzkumu jeho spoluautor Robert Challen.

Dominantní typ

B.1.1.7 obsahuje ve svém genetickém kódu 23 různých mutací, což je poměrně hodně. Vědci přitom již původně došli k závěru, že se kvůli některým změnám lépe šíří. Britské studie uvádějí, že se přenáší asi o 40 až 70 procent snáze než dříve dominantní typy koronaviru.

Takzvanou britskou variantu objevili vědci poprvé loni v září, od té doby se rozšířila do více než stovky světových zemí. V ČR se podle víkendového sdělení ministra zdravotnictví Jana Blatného podílí asi na 50 procentech všech nákaz, v některých okresech to je však i 80 procent.

KAM DÁL: Zeman odstraňuje hlavní překážky vlivu Ruska na českou společnost. Vakcína Sputnik V jako propaganda z východu