Výbuch ve Vlašimi zabil tři lidi, vyšetřování pokračuje

Vstupní brána do areálu Sellier & Bellot ve Vlašimi
 

Další dvě oběti exploze nalezeny ve zbrojovce Sellier & Bellot. Po pyrotechnicích přicházejí kriminalisté a ohledávání potrvá několik dnů.

V jednom ze skladů závodu zbrojní výroby Sellier & Bellot ve Vlašimi došlo 21. 9. po poledni k explozi. Byly pohřešováni tři zaměstnanci a do této doby se policistům podařilo nalézt tři těla zemřelých, z nichž pouze jednoho bylo možné identifikovat. "Při ohledání místa události nalezli policisté v prostoru skladů torza dvou lidských těl. S velkou pravděpodobností se jedná o dva pohřešované zaměstnance podniku. Stoprocentní totožnost obou zemřelých určí až soudní pitva," sdělila policejní mluvčí Eva Stulíková. Kriminalistické ohledání místa pokračuje a potrvá pravděpodobně ještě několik dnů. 

První zpráva o mimořádné události ze dne 21. 9. 2015: Výbuch ve Vlašimi

Vyšetřování kriminalistů a báňské správy

Případ vyšetřují benešovští kriminalisté jako podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.  Na místě operuje také znalec z oboru pyrotechniky přizvaný policií. Vyšetřování příčin výbuchu bude řešit státní báňská správa. "Ohledání provedeme společně s Policií ČR a hasiči. Báňská správa zajistila provozní dokumentaci a výsledky měření a všechny údaje o zpracovávaných výbušninách," řekl mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek.

Následující zpráva o mimořádné události: Po explozi ve Vlašimi potvrzeno jedno úmrtí

Nebezpečný průzkum

Prohledání místa od včerejšího odpoledne provádějí policejní pyrotechnici z Prahy. Po celou dobu nebylo možné vyloučit další výbuch. Nejprve zabezpečili okolní sklady výbušnin a provedli monitoring z vrtulníku. Poté použili dálkově řízeného robota a po něm mohl prostory prozkoumat pyrotechnik ve speciálním obleku. Zjistilo se, že došlo k výbuchu třeskavých složí, které slouží k výrobě zápalek do nábojů. Ačkoliv na místě byli od počátku přítomni zdravotní záchranáři, do objektu nebylo možné z bezpečnostních důvodů vejít.

Sellier & Bellot je  výrobcem malorážové munice od roku 1825.   Zaměstnává cca 1400 zaměstnanců. Více než než 85 % produkce exportuje. Od roku 2009 je majitelem brazilská společnost Companhia Brasileira de Cartuchos (CBC).

 Zástupce společnosti Aleš Havlík uvedl, že vzhledem k probíhajícímu vyšetřování události není oprávněn poskytovat jakékoliv informace.

Klíčová slova: