Zájemci si za sedm let adoptovali 229 hrobů z pražských hřbitovů

Lidé mohou adoptovat hroby významných osobností
 

Lidé si v rámci Projektu adopce významných hrobů, který funguje od roku 2013, osvojili 229 hrobů, které předtím chátraly. Za letošní rok si jich zatím zájemci adoptovali osm. Dalších 187 na člověka, co bude financovat jejich údržbu, čeká. Na opravy významných hrobů na pražských hřbitovech, které má v péči Správa pražských hřbitovů, je uspořádaná i veřejná sbírka. 

„Významné hroby nejsou z pohledu zákona de facto nijak chráněny. Hrobové místo bez platné nájemní smlouvy si může kdokoliv pronajmout a dát tam jiný náhrobek. Jedná se tedy o zákonnou cestu, jak ochránit podle nás významné hroby, co by měly být zachovány,“ uvedla Dvořáčková.

Hroby významných osobností

Do projektu, který funguje od roku 2013, jsou zařazeny hroby významných osobností širokého spektra lidské činnosti. Jedná se například o historiky, filozofy, herce, hudebníky, politiky nebo stavitele. Podmínkou adopce je to, aby byl hrob bez platné nájemní smlouvy, zemřelý byl významnou osobou české společnosti nebo byl náhrobek u hrobu uměleckým dílem. „Na základě žádosti o adopci je však možné k adopci přihlásit i takový hrob, ve kterém nespočívá nikdo významný ze společenského hlediska,“ doplnila koordinátorka projektu.

Údržba hrobů na náklady nájemce

Adopce se podle mluvčí uzavírá na deset let. Adopční nájemce uhradí adopční nájem v podobné výši, jako je ten běžný, a zaváže se na své náklady zajistit údržbu a opravy hrobového místa. Platí tak především kamenické a někdy i restaurátorské práce na náhrobku a běžné zahradnické práce. Náklady související s adopcí se tak podle Dvořáčkové pohybují průměrně okolo 25 000 korun, v některých případech ale mohou přesáhnout i částku výrazně převyšující 50 000 Kč.

Jde jen o náhrobky

Mluvčí dodala, že si zájemci osvojují výhradně náhrobek. Nelze tedy do chátrajícího hrobu pohřbívat nebo ostatky exhumovat. Majitelem náhrobku však zůstává i po dobu adopce hlavní město, kterému podle zákona všechny náhrobky na nezaplacených hrobových místech patří.

Pomáhá i veřejná sbírka

Nákladné opravy náhrobků pomáhá financovat i veřejná sbírka, kterou SPH v minulosti spustila. Zájemci mohou přispívat zasláním dárcovské SMS nebo převodem na účet. „Veřejná sbírka, která je primárně určena pro ty, kteří by rádi přispěli na záchranu významných hrobů, ale náklady na adopci jsou pro ně příliš vysoké, je především podporována formou jednorázových darů, zasílaných na účet,“ uvedla Dvořáčková. Do dnešního dne se z výtěžku sbírky podařilo restaurátorsky opravit tři pískovcové náhrobky, přičemž za jejich restaurování se zaplatilo 166 820 korun.

V hlavním městě je asi 70 hřbitovů, z toho o 32 pečuje příspěvková organizace Prahy - Správa pražských hřbitovů. Na hřbitovech, které spravuje, je asi 250 000 hrobů. Z toho asi 70 000 nemá platnou nájemní smlouvu.

KAM DÁL: Z babiččiny kuchařky: houby rostou jako o život, připravte si z nich podle starých receptů třeba vynikající guláš.