Zoufalé očkovací tempo v Česku. Aktuální tvrdá data zabíjejí optimismus

Česko: podle aktuálních statistiky bude proočkováno na 70 % až za 291 dní
 

Vakcinace v České republice vykazuje tristní čísla. Původní předpoklad, že by 70 % populace mohlo být proočkováno v létě, je jen nesplnitelným přáním těch nejbláznivějších optimistů. Slibem nezabiješ, ale v tomto případě o tom lze vážně pochybovat.

Ve Velké Británii se otevírají hospody a předzahrádky, protože se zde stihlo ke dni rozvolnění opatření proočkovat téměř 50 % populace alespoň jednou dávkou vakcíny. V Izraeli už život vypadá, jako kdyby žádný koronavirus neexistoval. A co v České republice? Současná čísla očkování populace naznačují, že jsme na měsíce vzdáleni stavu, který zažívají výše zmíněné země. 

Už jen 279 dní

Na základě otevřené datové sady ministerstva zdravotnictví publikoval účet Očkujeme v ČR na sociální síti Twitter zarážející statistiku. Pokud by očkování vakcínou proti koronaviru probíhalo i nadále v současném tempu, bude 70 % populace proočkováno za přesně 279 dní. Politické deklarace o tom, že se tak stane v létě letošního roku, se tak rozpadají na prach. 

Reálnější scénář, který už není tak senzační, dokazuje, že Česká republika se k těmto číslům přiblíží až v lednu přístího roku. Zkušený občan si tak může k této vizi rovnou přihodit nějaký ten měsíc navíc. Schopnost vlády totiž nebudí výraznou důvěru v akceschopnost. Pokud tedy nejde o výměnu ministrů. V tomto případě je tempo mnohdy až příliš rychlé. 

Statistiky jsou následující: 

KAM DÁL: Nigerijská mutace koronaviru se rychle šíří. Experimentální viroložka Tachezy vysvětluje, jak se chová