Jak se zbavit pavouků: Jde to i snadno a levně

Na pavouky platí tea tree esenciální olej, vyhýbají se mu na kilometry
  |   zajímavost

Ačkoliv jsou pavouci, kteří se vyskytují v našich končinách, ve většině případů naprosto neškodní, nikdo z nás si z nich spolubydlící udělat nechce. Naštěstí existují snadné a efektivní způsoby, jak se jich zbavit jednou provždy.

Pavouci se do našich domů či bytů dostanou i tou sebemenší skulinkou. Zamezit jim v přístupu do našich domovů je tak téměř nemožné. Tento fakt řadě lidí, kteří pavouky nemají zrovna v lásce, téměř nedá spát. Naštěstí ale existují způsoby, jak zařídit, aby se našemu bytu či domu vyhnuli obloukem.

Stejně jako my nesnášíme určité pachy, tak i pavouci mají některé vůně, které zkrátka nemohou vystát; a pokud je někde zavětří, tak se na místě otočí a hledají štěstí o dům dál. Tato děsivě vyhlížející zvířata nemohou vystát mimo jiné i vůni máty, tea tree, octa a citrusů. Ideálním způsobem, jak jim zabránit ve vstupu do našich kuchyní, ložnic i obýváků, je výroba domácího odpudivého spreje.

Tea tree sprej

K tomu, abyste si doma vyrobili směs, která pavouky spolehlivě odpudí, potřebujete jen dvě ingredience, které už s největší pravděpodobností máte doma, a láhev se sprejovým uzávěrem.

Potřebujete:

  • tea tree (nebo mátový) esenciální olej
  • vodu

Postup:

Stačí jen tyto ingredience smíchat dohromady a máte hotovo. Na půl litru vody budete potřebovat zhruba 10 kapek esenciálního oleje. Poté směs stačí rozprášit všude po vašem domě či bytě. Ideální je zaměřit se na místa, kde se vyskytují nejvíce, tedy rohy místností, prostory pod nábytkem a další. Nesmíte ale zapomenout ani na místa, kudy se dostávají dovnitř. Rozhodně tedy se sprejem nešetřete na oknech, dveřích a balkónech.

Ocet

S odpuzením pavouků vám mimo tea tree a máty pomůže i ocet. Stejně tak jako nesnáší vůni tea tree, totiž nesnesou ani kyselý pach octa.

Potřebujete:

  • ocet
  • vodu

Postup:

Stačí jen smíchat ocet a vodu v poměru 1:2, nalít směs do lahve se sprejovým uzávěrem a opakovat stejný postup aplikace jako u směsi tea tree esenciálního oleje a vody.

Citrusy

Další vůní, která by mezi pavouky rozhodně neuspěla, je vůně citrusů. Skvělým tipem je tedy také usušení slupek od mandarinek a pomerančů a jejich rozmístění po domě. Ideální je umístit tyto aromatické slupky do mističky na parapety.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak ze zahrady odehnat kočky a lišky: Stačí vám obyčejný čaj.