Jak ze zahrady odehnat kočky a lišky: Stačí vám obyčejný čaj

Kočky a lišky nesnáší vůni eukalyptu a máty
  |   zajímavost

Kočky a lišky si na naše zahrady chodí, jak se jim zachce. Někdy si jejich návštěvy ani nevšimneme, jindy nás na záhonech uvítají polámané rostliny nebo dokonce i malé překvapení. Tyto malé šelmy můžeme naštěstí ze zahrady poměrně lehce odehnat.

K tomu, aby kočky na vaši zahradu už nikdy nevkročily, vám bude stačit jen obyčejný čaj. Stejná metoda poslouží, i pokud vám na zahradu chodí lišky. Kočky na zahradách dělají největší škody pomocí označování jejich teritoria a hrabání. Lišky mohou dokonce i vyhrabat rostliny ze záhonků ve snaze o nalezení hmyzu nebo červů. Navíc se také mohou pokoušet o schování jídla, které mají navíc právě na vašem záhonu.

Obě tyto šelmy naštěstí nesnáší vůni máty a eukalyptu.

Čajové sáčky

Ideálním způsobem, jak je od vstupu na vaši zahrádku odradit, je namočení čajových sáčků v mátovém či eukalyptovém esenciálním oleji a jejich následné umístění na záhony. Čajové sáčky můžete dokonce i přikrýt trochou zeminy, abyste je zamaskovali, jejich funkčnost to neovlivní.

Tímto způsobem se můžete koček i lišek účinně zbavit až na dva týdny. Tato doba se nezkrátí dokonce ani v případě, že bude pršet. Po uplynutí 14 dnů je ale nutné postup zopakovat.

Na konci léta jsou problémy s liškami mnohem častější, snaží se totiž postarat o svá mláďata. Na pozoru by se tak měly mít zejména chovatelé králíků či drůbeže, kterou se lišky budou snažit ukořistit.

V takovém případě je nejlepší kolem zahrady vystavět nejméně dva metry vysoký plot, který je zapuštěný do země, v opačném případě ho totiž tyto šelmy lehce přeskočí či podhrabou. Drůbež a králíci jsou pro lišky zkrátka až příliš lákavou kořistí a čajové sáčky s vůní eukalyptu by je v takovém případě s největší pravděpodobností nezastavily.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Mech v trávníku: Poradíme vám, jak se ho lehce zbavit a zabránit tomu, aby znovu vyrostl.

Klíčová slova: