Další rána pro Ukrajinu? Putin chce Indii, což by mohlo znamenat zvrat ve válce

Ruský prezident Vladimir Putin chce dosáhnout těsnějších vztahů s Indií v oblasti vojensko-technické spolupráce
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   analýza

Ve víru ozbrojeného konfliktu na Ukrajině Rusko s Indií jednají o společné výrobě vojenské techniky. To by v praxi znamenalo citelnější odklon Indie od Západu a další prohloubení vojensko-politických vztahů s Moskvou. Na druhé straně by se Moskva mohla dostat z mezinárodní izolace, kdy hledá dlouhodobě seriózního strategického partnera na vojensko-technickém poli. 

Po ruském bezprecedentním útoku na Ukrajinu v únoru 2022 se ocitlo Rusko v mezinárodní izolaci a přirozeně hledá partnery, kteří by mu pomohli se z ní dostat. Moskva navázala těsnější styky s Íránem a KLDR, které poskytují invazorům vojenskou pomoc. I když v případě Severní Koreje ne příliš spolehlivou, protože její munice, která v armádních skladech zela od 50. let, naopak v mnoha případech působí technice ruských okupantů značné obtíže

Jak se dostat z izolace

Rusko pak pro Indii představuje z dlouhodobého hlediska významného obchodního partnera, nejen proto, že se nepřidala k západním sankcím. Indie si například pořídila před několika lety od Ruska protivzdušné systémy S-400. Od Ruska kromě vojenského materiálu kupuje rovněž i zlevněnou ropu a další komodity, což oba státy dále sbližuje. Nyní jsou v plném běhu jednání o společné výrobě vojenské techniky, která by dosavadní partnerství Indie a Ruska postavila na kvalitativně novou úroveň.

Indii by to současně mohlo odklonit od západní trajektorie, nejen USA zde totiž mají své zájmy a nemalé ambice, když se například na začátku roku v rámci letecké show Aero India 2023 v indickém Bengalúru předvedly americké stíhačky F-35. USA navíc chtějí Indii prodat i speciálně upravený letoun F-21. Tím vším chce Washington dosáhnout většího přimknutí Indie k Západu a „oddálit“ ji naopak Rusku, hlavnímu konkurentovi na rozsáhlém a současně atraktivním indickém trhu. 

Pokud se však Západ domníval, že indickým odmítnutím ruského letounu Su-57 došlo k vzájemné roztržce na trase Moskva-Dillí, tak se mýlil, protože i poté rusko-indické vztahy zůstaly dobré. Indie jen zkrátka od Ruska nekupuje zdaleka všechno, co Moskva předkládá. I když je to ve zlatých mašličkách a ve „zvýhodněném balení“. Navíc ohledně Su-57 panují u Indů poměrně značné pochyby o schopnosti těchto letounů 5. generace, které se netýkají jen elektronického boje. 

Západ je také partnerem

Nicméně se nabízí v této souvislosti otázka, zda může výše zmíněná dohoda o společné výrobě vojenského materiálu zásadním způsobem narušit vztahy Indie k Západu. Zatím to tak nevypadá. Indie si nezavírá dveře k vojensko-technické spolupráci se západními zbrojovkami. Je tedy v podobné pozici jako například Turecko, které pragmaticky praktikuje „obojakou“ politiku vůči západním spojencům, ale také Rusku podle toho, jak to aktuálně vyhovuje jeho zájmům. 

Na druhé straně ještě bližší rusko-indické vztahy v armádní oblasti by mohly vnést do západního společenství oslabení a nejistotu, protože by objektivně napomohly ruské agresivní vojenské kampani na Ukrajině. 

Příznivou zprávou nicméně je, že Indie razí, stejně jako Turecko, pragmatickou politiku a setrvá v určitém vojensko-politickém svazku jen do té doby, dokud jí to vyhovuje, a přináší v dlouhodobějším časovém horizontu žádoucí zisk. Dillí tak přes těsnější pouto s Ruskem bude pokračovat i ve spolupráci se Západem, protože potřebuje zejména jeho technologie, které jsou na vyšší úrovni než ty ruské. 

A pak musíme také zmínit, stejně jako v tureckém případě, i snahu Indie o dosažení soběstačnosti ve vojenské oblasti. To je ovšem značně vzdálená perspektiva, která se počítá na roky. Zatím Indie bude provádět praktickou politiku, která obráží pragmatické zájmy ve vojensko-technické oblasti, a i přes těsnější vzájemné vztahy s Ruskem, které nepochybně přinese dohoda o společné výrobě zbraní, se Dillí nezavírá ani Západu. Jeho nabídky, i když jsou dražší, Moskva přebít nedokáže.

Zdroj: redakce, The Drive, nytimes.com

KAM DÁL: Na Ukrajině může být horko. Ruský lehký tank Sprut-SDM1 míří na výrobní linku.