Konec vládní kolice? Možnosti podle senátora Czernina, mluvil i o Blažkovi a Rusku

Tomáš Zachariáš Josef Maria Děpolt Rudolf Kazimír Hostislav Czernin je od listopadu 2022 místopředseda senátu PČR
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   rozhovor

Fialova vláda zatím nepřesvědčila. Lakmusovým papírkem budou volby do Evropského parlamentu v červnu příštího roku. Zbyli koalici SPOLU nějací voliči? Zatím je také otázka, zda bude vlastně kandidátka koaliční, nebo jednotlivých stran. Místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin si umí představit obě varianty. Samozřejmě jsme mluvili o pánech Blažkovi s Nejedlým.

Vládní koalice čelí řadě problémů. Patří mezi ně i konsolidační balíček, kterému často nerozumí ani ekonomové. „Ozdravný by byl, pokud by jeho cílem byl přebytek rozpočtu. To se ale nestalo. Příkladem může být změna DPH. To je naprostý úlet. Po změně sazeb totiž vláda plánuje z daní vybrat méně než nyní. To ukazuje, že změna DPH se dělá jen proto, aby to vypadalo, že se něco dělá,“ tvrdil pro Čtidoma.cz Vladimír Pikora, hlavní ekonom investiční skupiny Comfort Finance Group.

Klientelismus a ideologie

Není to ale jediný problém. Zejména pokud jde o ODS, Fialův kabinet opakuje chyby Andreje Babiše. „Vláda ignoruje sociální dopady svých kroků a přivírá oči před přešlapy lidí ze svých řad. Ideologická přesvědčení vítězí nad racionálním zvážením všech důsledků, kamarádství s klientelismem vítězí nad zásadami,“ řekl našemu webu bývalý mluvčí Milionu chvilek Benjamin Roll.

Důkazem jeho slov budiž ministr spravedlnosti Pavel Blažek u jednoho stolu s lobbistou Martinem Nejedlým. Ten je napojený na Rusko a jeho aktivity za Hradě za éry Miloše Zemana byly přinejmenším podivné. Poslední hřebíček do rakve vlády, která zatím nepřesvědčila? Jak to vidí senátor Tomáš Czernin?

Setkání pana ministra spravedlnosti Blažka s panem Nejedlým vzbudilo řadu vášní. Máte pro to pochopení?
Přiznávám, že pochopení pro tuto schůzku nemám. Naše koalice SPOLU slibovala v politické kultuře změnu k lepšímu. Martin Nejedlý je přitom zosobněním klientelismu a přímých vazeb na Rusko, tedy toho, proti čemu jsme se v TOP 09 odjakživa ostře vymezovali. Jako koaliční partneři budeme chtít po ministru Blažkovi vysvětlení, na jehož základě zvážíme další kroky.

Všiml jste si, že hnutí ANO pana Blažka téměř nekritizovalo, snad kromě povinných „tanečků“, nebo je to pouze můj pocit?
To je spíše otázka na Andreje Babiše, který členům svého hnutí říká, co mají kde kritizovat – a co si mají myslet.

Mnoho lidí vnímá výmluvy pana Blažka, že si přisedl ke stolu pana Nejedlého kvůli dešti, jako vrchol trapnosti a arogance moci. Zapadá to do špatné komunikace Fialovy vlády?
Vysvětlení ze strany ministra Blažka dozajista nebylo šťastné. Na druhou stranu mám poněkud pocit, že se z tématu „špatné“ komunikace vlády stala taková naše mediální mantra. I na základě toho, jak vláda prezentuje třeba úsporný balíček, si nemyslím, že by její komunikace byla katastrofální. Není to tak dávno, co jsme tu měli premiéra Babiše, tedy chaotika, který měnil během nekonečných tiskových konferencí za pochodu nejen své názory, ale i samotné členy své vlády. A to vše během bezprecedentní situace za celosvětové pandemie.

Takže není co zlepšovat?
To netvrdím, určitě je. Na podzim bude mít vláda příležitost vysvětlovat lidem zásadní témata a zároveň dokázat, že komunikace není její Achillova pata.

Měl by pan Blažek odstoupit z funkce?
Jedna věc jsou mediální kauzy Pavla Blažka, u nichž nechci nikterak snižovat jejich závažnost. Budeme-li se zabývat budoucností ministerstva spravedlnosti, musíme v případě ministra Blažka zohlednit také to, jakým způsobem svůj resort vedl.

Je TOP 09, jejímž jste místopředsedou, pro pokračování v současné vládní koalici, nezačínají se ozývat hlasy, že už to stačilo...?
Projekt SPOLU nebyl jednorázovým pokusem. ODS i KDU-ČSL jsou pro nás ideově i lidsky dvě nejbližší strany v českém parlamentu. TOP 09 tvoří s ODS společný klub v Senátu, který funguje z mé zkušenosti velmi dobře. Samozřejmě i mezi jeho členy dochází logicky k debatám. 

Půjdete do evropských voleb 2024 jako koalice SPOLU, nebo se rozdělíte? Nebo jen TOP 09 a KDU-ČSL?
Varianta společné kandidátky je logicky jednou z možností, kterou se všechny koaliční strany zabývají. TOP 09 je stranou, která má z parlamentních stran k evropským tématům nejblíže. Mimo jiné prosazuje přijetí společné evropské měny už do roku 2030. Nezapomínejme také na to, že ve své historii dosáhla TOP 09 ve volbách do Evropského parlamentu vždy dvouciferného výsledku (v koalici se STAN). Jsem přesvědčen, že TOP 09 má potenciál oslovit tyto voliče i ve volbách v příštím roce.

Pokud by se TOPka přeci jen rozhodla jít do voleb samostatně, nebude to znamenat konec koalice SPOLU, a tím pádem i problémy na vládní úrovni?
Myslím, že to nehrozí. Podívejte se, ODS patří do frakce Evropští konzervativci a reformisté, TOP 09 je členem EPP. Patrně by mi nikdo nevěřil, kdybych býval tvrdil, že s ODS sdílíme stejný pohled na všechna evropská témata. A navzdory tomu v rámci tuzemské politiky dokážeme nacházet společnou řeč.

KAM DÁL: Petr Jákl odmítá hollywoodské nabídky a kolem jeho Jana Žižky se budou dít velké věci.

Klíčová slova: