Putine, končíme válku, ozývá se i z Ruska. Generál Šedivý rozebírá možnosti

Podobně jako Adolf Hitler i Vladimir Putin využívá propagandy
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   rozhovor

Zastavte válku, volají někteří ruští miliardáři a tlačí na Vladimira Putina. Jejich hlas však podle všeho zatím není dostatečně silný. Na druhou stranu, diktátorský režim je schopen prakticky čehokoli a nikdo netuší, co se odehrává v Putinově nemocné mysli. Co by se dělo, kdyby bývalý agent KGB řekl, že ukončuje „speciální operaci“ s tím, že trvá na dodržení současných územních zisků? Ptali jsme se generála Jiřího Šedivého.

Ruští oligarchové přišli kvůli Putinově válce o desítky, možná i stovky miliard eur, jachty, domy, tryskáče, milenky i své luxusní životy. Jen například Alexej Mordašov byl podle magazínu Forbes už v polovině loňského roku chudší zhruba o šestnáct miliard eur. Nejvíc ho asi bolela ztráta parádní, pětašedesát metrů dlouhé jachty Lady M a vily na Sardinii, které mu zabavili italští policisté.

Vydělávají na utrpení žen a dětí

Jeho kolega Vagit Alekperov přišel o přibližně miliardu méně, stejně tak Sulejman Kerimov či Leonid Michelson atd. Zdálo by se tedy, že sankce proti režimu fungují. Je tu však i druhá stránka mince – podnikatelé se hojí na zbrojních zakázkách a vydělávají na utrpení ukrajinských starců, žen a dětí (a nejen jich). 

Přesto jsou stále hlasitěji slyšet výzvy k ukončení války. Oligarchové ale zatím nemají takovou moc, aby Putina přesvědčili. Přesto – co kdyby se to čistě teoreticky stalo? Co by se pak dělo podle bývalého náčelníka Generální štábu Armády České republiky, generála Jiřího Šedivého?

Generál Jiří Šedivý
- Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR.
- Hlavní náplní jeho práce bylo provést v armádě takové změny, aby se stala armádou splňující požadavky ke vstupu do NATO.
- Bezpartijní kandidát do Evropského parlamentu za Evropskou demokratickou stranu.
- Je ženatý, má dvě dcery.

Putin řekne „nacisty jsme vyhnali, území jsme rozšířili, Krym máme, tak pojďme domů a naberme síly na další boj. Válku jsme vyhráli.“ Je to možné? A hlavně – co pak?
Možné je vše, ale bude to dáno především výsledkem bojů v tomto roce. Blížíme se do podzimního období, i když je teprve konec srpna. Ale pohyby na bojišti nejsou nijak výrazné, a to jak na straně Ukrajiny, tak Ruska. Existuje nebezpečí, že se nejméně na několik měsíců fronta zastaví a přijde čas na reorganizace a doplňování vojsk v době pozdně podzimní a zimní. Nesouhlasím s tím, že v zimě se nepovede aktivní bojová činnost. Ale obě strany toto období využijí k přípravě na další vedení války. To zároveň dá Putinovi čas na generování další podpory jeho války. Tu nemůže ukončit jen vyhlášením, že válku vyhrál, stáhne svá vojska z Ukrajiny a nechá tam jen část vojsk k ochraně „nových hranic“.

Toho by využila Ukrajina...
Zřejmě ano. Ukrajinci by asi po oslabení ruské armády zaútočili. Dnes je Putin v situaci, kdy buď válku vyhraje tím, že zastaví ukrajinskou protiofenzívu a zároveň donutí Ukrajinu k jednání nejméně o příměří, nebo ukrajinská protiofenzíva uspěje. A pak ruská vojska vytlačí z území Ukrajiny, včetně z Krymu. 

Má Putin pevnou pozici?
Ano, po Prigožinově vzpouře ji ještě více upevnil. Těch několik podporovatelů Prigožina rychle eliminoval, podobně jako to udělal již v počátku agrese s mnoha jinými. Tlak oligarchistické lobby je určitě znatelný, ale Putina k tak závažnému rozhodnutí nedonutí. Alespoň ne v této době. 

Umíte si představit, jak by reagoval Západ, kdyby Putin opravdu řekl, že válku vyhrál, stahuje se a ukončuje boje?
Západ by uvítal ukončení bojů, ale v této podobě je to jen hypotetické. Takové rozhodnutí neučiní jen Rusko. Nelze zapomenout na legitimní požadavek Ukrajiny, aby se stáhla všechna ruská vojska z mezinárodně uznávaného území státu. To je v zásadním protikladu s Putinovou představou o finálním uspořádání po jeho tzv. speciální operaci. V tomto je nejasné, co by mělo být tím „válku jsem vyhrál“.

Pro Putina by se vlastně nic nezměnilo, že?
Přesně tak. Režim by se na Ukrajině nezměnil. Právě naopak, Ukrajina se přiblížila k NATO a EU. Navíc o územní zisky by určitě dalšími bojovými operacemi ukrajinských vojsk Rusko přišlo. Kdyby se ale hypoteticky něco takového stalo a Ukrajina souhlasila se stávajícím stavem, což ale opravdu nepředpokládám, přišlo by na pořad dne vypořádání škod po agresi.

Na čem by podle vás Západ trval?
Na férovém vypořádání. Protože i státy NATO a EU věnovaly Ukrajině obrovskou finanční a materiální pomoc. Pokud by Rusko odmítlo platit způsobené škody, jsem přesvědčen, že by sankce na Rusko pokračovaly. To by vytvářelo další napětí a celý zatím ještě „studený“ konflikt by se přenášel do jiné, vyšší globální úrovně.

Jenže už dnes je přeci patrné, že zdaleka ne všechny státy se sankcemi proti Rusku souhlasí...
Je to tak, to je velký problém a v budoucnu bude zřejmě ještě větší. Vidíme velmi zřetelný proces štěpení se mezinárodní komunity a odklon řady států od Západu. Signálem je nesouhlas velké části států mimo euroatlantickou zónu se sankcemi proti Rusku, přibývá výzev k jejich nedodržování. Ukončení ruské agrese na Ukrajině bude ještě hodně tvrdý oříšek nejenom pro Ukrajinu jako takovou, ale i pro mezinárodní společenství.

Čína vše asi bedlivě sleduje, že?
Jistě. Je zvědavá, jak vše dopadne. Řešení Západu může posílit čínské přesvědčení, že může na svůj „problém Tchaj-wan“ použít podobnou cestu jako Rusko na Ukrajině.

KAM DÁL: Západ válku na Ukrajině dovolil, před Putinem se plazil. Svědkové Putinovi nás měli varovat.