Jiří Šedivý

Generál Šedivý vidí v eskalaci sporů mezi USA a Čínou velké nebezpečí
  |   osobnost

V květnu 1998 byl generál Jiří Šedivý jmenován prezidentem republiky Václavem Havlem náčelníkem Generálního štábu AČR. Jeho hlavním úkolem bylo provést v armádě takové změny, aby se splňovala požadavky ke vstupu do NATO.

Profesionální kariéru vojáka z povolání začal Jiří Šedivý v roce 1971 po absolvování Vojenského gymnázia Jana Žižky z Trocnova v Moravské Třebové. V letech 1971 až 1975 vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově. Do roku 1989 byl členem KSČ.

Koncem roku byl odeslán do Bosny a Hercegoviny k výkonu funkce velitele kontingentu AČR v misi IFOR. V prosinci roku 2002 ukončil výkon funkce a k 31. prosinci 2002 odešel do zálohy v hodnosti armádního generála.

V srpnu 2003 založil vlastní konzultační společnost Generals s. r. o., později působil jako konzultant ve firmě Euroenergy. V roce 2009 kandidoval jako nestraník za Evropskou demokratickou stranu v europarlamentních volbách 2009. Zvolen nebyl.

Je ženatý, má dvě dcery.

Vybrané články na téma "Jiří Šedivý":
Generál Šedivý řekl, co rozhodne válku na Ukrajině. Každý ruský voják není zbabělec a raket mají dost, síly se srovnají

Generál Šedivý: Putina může odstranit někdo z jeho blízkých, adepti jsou jasní. Nemusí to ale vést ke konci války

Můžeme se vymanit z ekonomického diktátu USA? Přátelství s Ruskem v budoucnu půjde, říká generál Šedivý

Tchaj-wan je pro Čínu začátek, chce dominovat celému světu. Přijde sbližování s Ruskem, Evropa je slabá, říká generál Šedivý

Generál Šedivý: Zeman řekl věci, které nesměl zveřejnit, navíc lhal. Prezident hrubě poškodil Českou republiku