Mladík připravil o život mladou maminku z toho nejstaršího důvodu, jaký svět zná

Podzimní den vzal život mamince malých dětí
  |   zajímavost

Zválená tráva, všude kolem krev a známky zápasu. Taková scenérie se naskytla náhodnému řidiči nedaleko Vrchlabí. Krásná horská krajina se stala v říjnu roku 1997 místem tragédie, při které byl zmařen život mladé maminky. Neobvykle chladný den s prvními sněhovými vločkami nepřinesl do těch míst nic dobrého. Policisté alespoň brzy věděli, kde hledat útočníka.

Řidič, jehož jméno není pro tento příběh důležité, na své cestě najednou uviděl v trávě nedaleko silnice cosi podezřelého. Zdálo se, jako by tam ležela žena – jenomže v téhle zimě? A protože to bylo doopravdy podezřelé, rozhodl se muž situaci raději zkontrolovat. Brzy zjistil, že se stal prvním, kdo objevil zavražděnou ženu. Nemohl udělat nic jiného, než zavolat policisty. 

O cizím zavinění nemohlo být pochyb

Za chvíli byli na místě první kriminalisté. Ani oni nemohli udělat nic jiného, než konstatovat, že právě dojeli na místo vraždy. Žena měla na tváři podlitiny a na hlavě tržné rány, vše kolem ní pak bylo potřísněno krví. Bylo jasné, že po úderech do hlavy musela ztratit vědomí a zhmoždění mozku bylo tak velké, že nemohla agresivní útok přežít. Zatím ale nikdo netušil, co se vlastně stalo a kdo by mohl za vší tou hrůzou stát v roli pachatele. Jedno ale bylo jasné na první pohled: náhoda ani sebevražda to rozhodně nebyla. 

Rozbité hodinky – důkaz jako od poručíka Columba

Nedaleko těla našli policisté důkaz jako v kriminálním filmu. V trávě ležely hodinky s rozbitým sklíčkem, zastavené s největší pravděpodobností v okamžik vraždy. Byly na nich dvě minuty před půlnocí. I když se v okolí nešťastné dívky našly i další důkazy o násilném činu, vražednou zbraň si útočník patrně odnesl. Zato se policistům velmi rychle podařilo zjistit jméno zavražděné ženy. Šlo o paní Renatu.

Další přepadení v obci? 

Brzy se ale také dostali na správnou cestu k pachateli neodpustitelného činu. Pomohli jim k tomu místní obyvatelé, kteří – jak to v menších obcích bývá – měli o dění kolem sebe velmi dobrý přehled. A jak se zdálo, nebyla to jen vražda, která se té noci ve vesnici odehrála, i když samozřejmě šlo o nejzávažnější záležitost. Kromě toho byl prý napaden ještě jeden mladík, Zdeněk, který se potmě vrátil domů z restaurace zbitý a zakrvavený. Svoje napadení popsal muž velmi barvitě. 

Mladík vypovídal velmi barvitě

Stalo se to cestou domů, kdy doprovázel svoji přítelkyni. Neznámý pachatel jej bil tak dlouho, až mu nezbylo nic jiného, než dívku opustit a sám si zachránit život útěkem. O dalším osudu kamarádky neměl žádné tušení. Protože se jistě jednalo o další trestný čin, zavezl otec svého syna na vyšetření do nemocnice a pak také na policii, kde údajně napadený mladík všechno zopakoval. Nezapomněl také zmínit, že se mu v té bojové vřavě ztratily hodinky. To už samozřejmě muselo být každému, kdo se o případ zajímal, hodně podezřelé. A kdo byla ta žena, kterou prý doprovázel domů? Samozřejmě šlo o „naši“ oběť vraždy. Všechno do sebe postupně začalo zapadat. 

Hospodská zábava se Renatě vymstila

Paní Renata, mladá maminka a vdaná paní, se ráda bavila v místní hospodské společnosti. Stejně tomu bylo i toho večera, kdy nechala doma děti i manžela a vypravila se sama do hostince. Alkoholu bylo, jako ostatně již mnohokrát, víc, než snesla bez následků. A tak, když jí před půlnocí Zdeněk nabídl, že ji doprovodí domů, buď ji ani nenapadlo, kam tahle situace směřuje, nebo jí to bylo jedno. V popíjení si byli ti dva rovni, a tak nebylo docela zřejmé, kdo koho vlastně doprovází. Snad to ani nemohlo skončit jinak, než to skončilo. Zdeněk se brzy odhodlal k „akci“, ale Renata si svůj původní souhlas brzy rozmyslela. Jenomže mladík už nehodlal couvnout, zatáhl ženu do tmy a dál se snažil prosadit svou. Jenomže Renata se začala bránit, a to neměla dělat. 

Došlo na nejhorší

Dva mladí, namol opilí lidé se začali prát, jenomže muž měl síly přece jen víc, a tak Renatu mlátil pěstmi doslova hlava, nehlava. Když se přestala vzpouzet a hýbat, přece jen se vyděsil. Ještě víc než to, co už udělal, ho ale děsila možnost, že by se žena probrala a všechno vypověděla policii. A tak „pro jistotu“ vzal ještě železnou tyč a zasadil matce malých dětí, která se přece jen trochu vzpamatovala, ještě několik ran – včetně té smrtelné. Pak se vydal domů s báchorkou pro otce, který svému synovi samozřejmě nejprve uvěřil. 

Deset let a léčba 

Jakmile si kriminalisté dali dvě a dvě dohromady, neměl Zdeněk naději na výmluvy. Netrvalo to dlouho, než všechno přiznal, nic jiného mu ani už nezbývalo. Proč se všechno tak zvrhlo? Zdeněk měl všechny předpoklady pro klidný normální život. Absolvent gymnázia se stálým zaměstnáním a přítelkyní, s níž plánovali svatbu. Jenže to byl také podle odborníků sexuální agresor, který nedokázal svoje choutky ovládat, ačkoliv dobře věděl, jaké mohou být důsledky. Soud tedy nakonec k tomuto posudku přihlédl a k desetiletému trestu vězení nařídil navíc i psychiatricko-sexuologickou léčbu. Mladé ženě už ale bohužel nikdo život vrátit nedokázal. 

Zdroj: policie, risy, deník

KAM DÁL: Kmotr Mrázek měl archiv, kterým držel v šachu mocné lidi. Zájem na jeho zmizení mohou mít i současní politici. 

Klíčová slova:
sex