Zásah proti sektě se změnil v krveprolití. FBI udělala fatální chybu

K likvidaci centra Davidiánů byli povoláni i snipeři
Zobrazit fotogalerii (5)
  |   zajímavost

Kde je hranice mezi vírou a trestným činem? O tom bychom mohli hovořit hodiny a hodiny – jak s ohledem na historii a její čarodějnické procesy, tak i z pohledu dneška. Jak se na svoji víru asi (před smrtí) dívali členové různých sekt, které jejich víra dovedla až „na druhý břeh“ – a to mnohdy nedobrovolně?

Proč se vlastně lidé dobrovolně a hromadně vzdávají svých životů? Jedním z důvodů, který k takovému rozhodnutí může vést, je očekávání něčeho strašlivého, čemu nelze čelit, ani se tomu vyhnout. Klasickým příkladem je konec světa, hrůza, jíž mnozí psychicky slabší jedinci pod vedením zkušených manipulátorů poměrně jednoduše podlehnou a v konci svého děsu jsou schopni a ochotni udělat cokoliv, jen aby se takovému zážitku vyhnuli – zabijí se sami, nebo se zabít nechají. Je pak vůdce takové sekty, zmanipulované skupiny lidí, masovým vrahem? Nebo je jím někdo jiný? 

Je mesiáš, vždyť to sám říkal...

Jedinečným příkladem mohou být takzvaní Davidiáni, členové odnože Církve adventistů sedmého dne, kteří se na počátku devadesátých let minulého století pod vedením Davida Koreshe „rozhodli“, že konec světa je na spadnutí a podle toho by se také nejen oni, ale i všichni ostatní měli začít chovat. Co to v jejich pojetí znamenalo?

Jednoznačně šlo samozřejmě o podřízení se a poslušnost vůdci Koreshovi, který jako jediný mohl znát a vědět, co je třeba. Vždyť to byl mesiáš – tedy alespoň on sám to říkal. A když mesiáš říká, že je mesiáš, pak to přece musí být pravda. Nebo ne? 

Všichni zemřou – kromě mě

Zajímavostí rozhodně bylo, že se apokalypsa měla týkat celého světa, ovšem mimo Davidiánů. Ti si podle Koreshe měli dál v poklidu žít na ranči v texaském městečku Waco. Mělo to ale jednu „drobnou“ podmínku. Aby mohl mesiáš úspěšně zrealizovat plánovanou apokalypsu, museli se všichni ostatní muži vzdát alkoholu i styku se ženami, protože od této chvíle všechny budoucí matky nového lidského osídlení světa patřily jen a pouze jemu samotnému. Stalo se a sedmdesátka „vyvolených“ se mohla začít připravovat na konec všeho kolem sebe. Co k tomu potřebovali? Jídlo, zbraně a další zásoby…

Vloudila se chybička

Právě shánění zásob střelných zbraní bylo problémem, který dal později odpověď na parafrázovanou filmovou otázku: Kde mohli udělat soudruzi z NDR, tedy z Texasu, chybu? I když byl nákup zbraní legální, přece jen se našly kousky, které odpovědné úřady začaly zajímat. Navíc se za brány ranče Mt. Carmel dostala zpráva o Koreshově mnohoženství.

Zájem úřadů a agentů amerického státního úřadu pro alkohol, tabák a střelné zbraně o společenství poklidných, ale zvláštních lidí byl den ode dne větší. Když se jednou na pošťáka z doručovaného balíku vysypaly granáty, trpělivost přetekla, i když šlo jen o cvičný materiál. 

K tajné razii si pozvali televizi

Agenti se rozhodli k razii, která měla být přísně tajná a nečekaná. Jenomže tady došlo k další chybě z říše nepochopitelných. K zákroku si totiž státní složky pozvaly televizní štáby. A kdyby ani to nestačilo, jeden z reportérů se ptal na cestu k centru Davidiánů náhodného pošťáka, který ale vlastně tak docela náhodný nebyl – šlo o příbuzného mesiáše Koreshe. A tak byli členové sekty na „nečekaný“ příchod policie náležitě připraveni a místo klidného vstupu do centra čekal agenty i Davidiány několikahodinový boj, z něhož ale vítěz beztak nevzešel, i když o život přišlo deset lidí a dalších víc než dvacet bylo raněno. Nastalo obléhání, které mělo trvat dlouhých jedenapadesát dní. 

Konce světa se vlastně dočkali

Některé ženy s dětmi se během té doby od skupiny odpojily a byly prozatím vzaty do vazby. Ostatní byli FBI a dalšími složkami, které se na místo sjely, podrobováni například hlasitým zvukům, které ve dne i v noci doslova zavalovaly centrum ve snaze zviklat i zbylé členy skupiny k opuštění provizorní pevnosti. Davidiáni ale byli na konec světa, třeba i v této podobě, dobře připraveni, a tak se nelekli. Spíš než na rezignaci to začalo vypadat na hromadnou sebevraždu, což FBI dopustit nechtěla. Jenomže záchrana členů sekty se vymkla kontrole. 

S tanky a slzným plynem i na děti

Nejprve do komplexu vtrhly dva tanky, které prorážely zdi převážně dřevěných budov a vstřikovaly do nich slzný plyn v takových dávkách, které mohly být i smrtící. Nevyhnuly se přitom ani místnosti, v níž se ukrývaly zbylé ženy s dětmi. Tohle trvalo celých šest hodin, ale teprve potom mělo přijít to pravé apokalyptické peklo.

Pod pásy jednoho z tanků již dříve skončilo i osobní auto, z něhož vytekl benzín. Další zákroky a střelba pak vedly ke vzniku jiskry, z níž vzešel plamen. Navíc výstřely agentů FBI do objektu nasyceného hořlavým slzným plynem zajistily další ohniska požárů. Nepomohli ani přivolaní hasiči, kteří nejprve nebyli k objektu puštěni – a pak už mohli jen sledovat, jak dřevěná stavení dohořívají. V nich se vytratily životy šestasedmdesáti Davidiánů, z toho jedenadvaceti dětí a dvou těhotných žen. 

Kdo je tady vrahem? 

Kdo za to všechno vlastně mohl? David Koresh jako vůdce lidí, kteří se nechali zmanipulovat, za jejich smrt už odpovědnost nést nemohl, zůstal pod hořícími troskami spolu s ostatními. A FBI? Její agenti se prý žádného porušení pravidel nedopustili. Více než osmdesát lidí ale přesto přišlo o život. 

Zdroj: wikipedie, abcnews.go.com, Česká televize

KAM DÁL: Jeden z největších aktů šílenství: Jim Jones přesvědčil stovky lidí k sebevraždě.

Klíčová slova:
FBI