Jeden z největších aktů šílenství: Jim Jones přesvědčil stovky lidí k sebevraždě

V roce 1967 přemístil Jones svou sektu z Indianapolis do Ukiah v Kalifornii, kde členové jeho sekty žili ve skromné, takřka soběstačné venkovské komunitě
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Stovky ležících mrtvých těl ležících jedno přes druhé. Letecké záběry z katastrofy, která se odehrála 18. listopadu roku 1978, šokovaly svět. Americká sekta Chrám lidu vedená Jimem Jonesem přestala ze dne na den existovat. Někteří si smrtelný nápoj vzali dobrovolně, jiní pod nátlakem.

Tragická událost se odehrála v jihoamerické Guyaně. Tento opuštěný kout světa si sekta vybrala záměrně. Předtím však duchovní vůdce Jim Jones rozšiřoval víru ve vlastní režii v americké Indianě. Netradiční způsoby, fanatické poselství a podivné chování všech zúčastněných se stalo postupně zdrojem zájmu novinářů, ale také úřadů. Poslední kapkou byla brutální přestřelka s delegací, která přijela Chrám lidu v Jižní Americe navštívit. Čím byla tato sekta doopravdy zvrhlá a kdo byl šílenec Jim Jones? 

Otec alkoholik, Jones hledal Boha

Kdo znal Jima Jonese v počátku jeho kariéry reverenda, asi by si jen těžko dokázal představit, kam jeho moc nad důvěřivými lidmi může vygradovat. Pamětníci totiž vzpomínají, jak byl neobyčejně usměvavý a přátelský. Sám však vycházel z velmi neurovnaných poměrů. Otec byl alkoholik a osamocená matka nebyla schopna zajistit důstojné dětství. 

Událost v Jonestown je považována za největší masovou sebevraždu v moderní historii — kromě senátora Ryana a jeho doprovodu zemřelo 909 lidí z Chrámu lidu, včetně 276 dětí.

Oporu tak Jim Jones nachází v Bohu. Velmi horlivě se od dětství zajímá o náboženství, což se projevuje třeba tím, že svým přátelům a sousedům organizuje smuteční rituály za zemřelé domácí mazlíčky. Zde má vždy dobře připravenou smuteční řeč. Smrt bylo téma, s nímž pracoval nejčastěji. Během studií byl hlasitým zastáncem práv černošské komunity. O to překvapivější je další vývoj jeho myšlení, které přerostlo v naprosté šílenství. 

Když se po studiích stal kazatelem, ihned vsadil na kult osobnosti. Založil si křesťanské společenství s názvem Křídla vykoupení. Stačil jeden rok, a nakonec zvolil jiné, nové jméno, které zní více ikonicky. Chrám lidu byl na světě a hvězda kazatele mohla naplno oslňovat bezbranné a naivní ovečky. To však ještě nikdo netušil, že plní vůli vlka, který se s nimi rozhodl vykonat opravdovou procházku peklem bez očistce. 

Fenomén Jones

Hlavním faktorem úspěchu Jima Jonese bylo bezpochyby velmi přitažlivé a důvěryhodné charisma, které doplňoval svými skvělými rétorickými schopnostmi. Jako řečník si tak velmi rychle získal oblibu u svých posluchačů. Vždyť jen ve druhé polovině šedesátých let se z původních 80 členů jeho Chrám lidu rozrostl na deset tisíc aktivních členů. 

Největší etnickou komunitou, která mu projevovala loajalitu, byli Afroameričani, na které také záměrně cílil. S manželkou adoptovali černošské dítě vůbec jako první bílý pár v Indianapolis. V této době se ještě stále projevují spíše chvályhodné názory. Bojuje proti rasismu a chudobě. Za plentou slov se však schovává šílený plán, který se umocňuje čím dál tím větší mocí Jima Jonese. 

Ráj hned teď

Jak se komunita stoupenců rozrůstá, přichází Jim Jones s nápadem na vytvoření samostatné kolonie v Kalifornii. Ta měla být soběstačná a nezávislá na okolním světě. Na nakoupených pozemcích se tedy s nejbližšími členy pustí do díla. Přichází tak první moment, kdy by si jeho ovečky mohly říct, že tu něco nehraje. Jim Jones je totiž nutí prodávat jejich majetek, aby veškeré finanční prostředky svěřily právě jemu. Přesvědčovací metody jsou natolik silné, že členové Chrámu lidu opravdu naplňují přání svého vůdce. 

Tragédie v Jonestownu měla přímý vliv na jinou temnou událost moderních amerických dějin – masakr ve Waco z roku 1993, kdy podnětem pro přechod do její třetí fáze a převzetí iniciativy ze strany FBI byla právě obava z hromadné sebevraždy sekty Davidiánů.

S penězi a mocí roste chuť. V případě Jima Jonese se také otáčí ideologické kormidlo celé sekty. Bibli odkládá a prohlašuje se za reinkarnaci Ježíše Krista a Lenina. Slučuje tak neslučitelné. Křesťanství a komunismus. S tím, že za zdmi kalifornské komunity se začínají odehrávat podivné věci, je obeznámeno stále více lidí a Chrám lidu se dostává do pozornosti médií. 

Na veřejnost se dostávají informace o vymývání mozků, fyzickém a psychickém týrání členů. Továrna na absolutní šílenství se začíná hroutit, což Jim Jones jako profitující šílenec nemůže dopustit. Rozhodne se tak s celou svojí komunitou přestěhovat daleko od amerických úřadů. 

Šílený masakr

Novým místem je jihoamerická Guyana. Kolonie uprostřed džungle byla skromně pojmenována Jonestown, aby sám její hlavní vůdce mohl pokračovat v načatém příběhu o budování lepšího světa. Devět set jeho příznivců mu naneštěstí uvěřilo, a tak se dobrovolně ocitli ve vězení. Odebrané pasy a hranice hlídané ozbrojenými silami zamezily přístupu lidí. 

Když se jednomu z členů sekty podařilo uniknout, o všechny informace se podělil na příslušných místech. Situaci se rozhodl řešit přímo na místě kongresman Ryan společně s novináři a spolupracovníky. Tím paradoxně všem podepisuje ortel smrti. 

Smrt jako východisko

Jones se na vše se svými ovečkami pečlivě připravil. Delegace je vítána s otevřenou náručí a několik obyvatel Jonestownu referuje novinářům, jak skvěle se žije v tomto kousku ráje na zemi. Jeden z členů sekty se odhodlá kongresmana oslovit vzkazem na papíře, kde je napsáno: „Dostaňte nás odsud!“

Tím je odstartován dominový efekt, který končí šílenou tragédií. Kongresman Ryan se zraněním unikne pokusu o ubodání a celá delegace v rychlosti nasedá do automobilů, aby zmizela pryč. Ozbrojená hlídka Jima Jonese je však dostihne a všechny nemilosrdně postřílí. 

Jimu Jonesovi je jasné, že tímto celý jeho šílený plán končí. Lidem nakáže vypít nápoj se směsí kyanidu a sedativ. Ti, co nápoj odmítnou vypít, jsou postříleni. Netrvá dlouho a plocha Jonestownu je pokrytá stovkami mrtvých těl. Sám zrůdný Jim Jones si prostřelil hlavu. Celkový počet obětí se vyšplhal až na mrazivých 909 lidí. Podle posledních slov Jima Jonese se jednalo o „akt revoluční sebevraždy proti nehumánnímu světu.“ Reálně se však jedná o akt šílenství, který nemá obdoby. 

KAM DÁL: Nejpodivnější sekta v Česku. Vesmírní lidé a Aštar Šeran promlouvali skrze dojičku v kravíně.