Tinnitus: pískání v uších trápí skoro milion lidí, nejúčinnější je ale samoléčba

Tinnitus se týká čím dál mladších lidí. Může za to nezdravý a hektický životní styl
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Tinnitus se šíří čím dál rychleji. Ještě před deseti lety se počet pacientů, které trápilo pískání a šumění v uších, pohyboval v řádu stovek, dnes se aktuální čísla blíží 800 tisícům. Je nějaká šance na vyléčení? Ano, ale záleží na tom, co pískání v uších způsobuje.

Tinnitus je šum v uších, který neustává a nejde ho ničím utlumit ani zastavit. Ruší vás ve dne i v noci a někdy může dokonce měnit intenzitu. Drtivá většina pacientů trpí „subjektivním tinnitem“, kdy není pískání pro okolí člověka slyšitelné. V některých případech ale může lékař zaznamenat zvukovou stopu při vyšetření fonendoskopem. Tinnitus může být vedlejším „produktem“ nadměrného stresu, zánětu středního ucha nebo úrazu hlavy a krční páteře. A po odstranění spouštěče mizí i šum. Pokud ale pískání trvá déle než šest měsíců, jde o chronický problém a je třeba zásah lékaře. 

Nenápadné spouštěče 

Vyvážený jídelníček a zdravý životní styl nemají vliv jen na figuru a náladu, ale mohou se podílet i na průběhu tinnitu. 

Co zhoršuje šum a pískání v uších: 

  • nedostatek hořčíku a vitamínu B6,
  • pravidelný příjem kofeinu,
  • kouření, 
  • dlouhodobý nedostatek spánku,
  • potravinové alergie,
  • nadměrná konzumace soli,
  • nemoci (blokace páteře, cukrovka, rakovina, autoimunitní onemocnění).

Negativní dopad může mít i hluková zátěž, jako je práce v provozu, zvuk zapnuté klimatizace nebo chladící podložka pod notebook. Ne vždycky totiž dochází k habituaci (například u tikání hodin), kdy si na zvuk zvyknete a přestanete ho vnímat. 

Samoléčba 

Tinnitus bývá celoživotní záležitostí. A existuje jen jeden způsob, jak se s ním naučit žít. Nevěnujte zvuku, šumu a pískání velkou pozornost a zaměřte se na to, co se kolem vás děje.

Tinnitem trpěla nebo trpí i celá řada slavných osobností, například Ludwig van Beethoven, Phil Collins, Bono nebo Barbra Streisand nebo Vincent van Gogh. V práci a tvorbě jim ale šum zřejmě nepřekážel.

Čím víc si totiž tinnitus budete uvědomovat, tím silnější bude jeho subjektivní vnímání. Přesvědčíte mozek, že zvuk je intenzivnější, začne vás obtěžovat, narušovat soustředění a vyvolávat bolesti hlavy, případně dokonce tiky. 

Pokud se vydáte k lékaři, budete muset podstoupit vyšetření, aby se zjistilo, do jaké míry vás tinnitus omezuje a jak působí na funkci ušního ústrojí. Pískavý zvuk totiž předbíhá všechny další procesy v těle a „přichází“ k mozku mezi prvními vzruchy. Právě kvůli tomu ho slyšíte a ruší vás od běžných činností. Vyřešit to může naslouchátko, zvukový generátor nebo léky na zlepšení prokrvení (vasolidatační léky nebo gingko biloba). 

Zdroj: redakce, nhs.uk, resound.com

KAM DÁL: Čištění uší vatovými tyčinkami je nebezpečné, ušní maz odstraňte jinak a lépe.