Avokádo: Jak zajistit, aby nezhnědlo a déle vydrželo

Zhnědnutí avokáda můžete předejít s pomocí citronové šťávy
  |   zajímavost

Toto ovoce je známé tím, že vám doma uzrálé moc dlouho nevydrží. Je ale škoda se mu z tohoto důvodu vyhýbat, je totiž skvělou přísadou do celé řady zdravých pokrmů. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak jeho životnost prodloužit.

S avokády je to těžké. V momentě, kdy si koupíte toto ovoce uzrálé, ho musíte zpracovat téměř okamžitě, jinak velmi rychle zčerná a zkazí se.

Nad tím ale nevyzrajete ani v případě, kdy si koupíte nedozrálé avokádo. V takovém případě ho totiž zase nesmíte použít dříve, než dozraje. Vaření s avokády je tedy potřeba velmi dobře načasovat, nebo se řídit tipy a triky, které vám pomohou prodloužit jeho životnost.

Nedozrálá avokáda mají jasně zelenou barvu a hladký povrch. Tato avokáda můžete skladovat v pokojové teplotě. Pokud chcete, aby vám dozrála rychleji, stačí je umístit do papírové tašky spolu s banánem nebo jablkem. To prosces dozrávání značně urychlí.

Avokáda, která jsou dozrálá, a tím pádem i připravená k použití, poznáte podle tmavší slupky s hrbolatým povrchem. Na omak by měla být pevná, ale ne příliš. Mělo by být možné je lehce promáčknout.

Pokud chcete, aby vám tento druh avokáda vydržel 3 až 5 dní, skladujte je v lednici. Pokud budete dozrálé avokádo skladovat v pokojové teplotě, tak ho musíte použít co nejdříve, černat a kazit se začíná totiž téměř okamžitě.

Citronová šťáva

Můžete dokonce skladovat i nakrájené avokádo zbavené slupky. Je ale potřeba mít na vědomí, že toto ovoce při kontaktu s okolním vzduchem okamžitě hnědne. Zhnědlá avokáda jsou sice naprosto v pořádku, ale zkrátka nevypadají moc chutně. Naštěstí lze tento proces lehce odvrátit. Stačí nakrájené avokádo, půlku avokáda a nebo pokrm, který toto ovoce obsahuje, pokapat citronovou šťávou.

Zdroj: My Recipes

KAM DÁL: Jednoduchý recept na dokonale křupavé pečené brambory

Klíčová slova: