V zimě před mytím auta nejdříve opláchněte vůz wapkou. Šetříte si tím lak

Mytí auta v zimě je nezbytné. Zbavíte vůz agresivní soli a šetříte si tím lak
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Také trpíte, když se nyní v zimě vrátíte z cesty a lak vašeho auta je plný bílých fleků a map od soli? Silnice se musí ošetřit, a tak nezbývá než ošetřit i lak auta, a to zvláště přes zimu.

V zimním období často míjíme na silnicích více zašpiněných aut. Není to jen z důvodu, že se karosérie hned zašpiní, kdykoliv je na silnicích mokro nebo sněhová břečka. Řada řidičů totiž auta v tomto období tak často nemyje, protože si řekne, že to nemá smysl. Pochopitelně jsou situace, kdy se to opravdu nevyplatí, když jste denně na silnici, ale jinak je dobré auto určitě zbavit špíny a roztoku soli. Proč? Usazená sůl poškozuje nejen lak, ale i plasty a gumové součásti. Mytí v zimě má ale svá specifika.

Rada po mytí auta: Nezapomeňte ošetřit gumové těsnění dveří speciálními tyčinkami, které zabrání přimrznutí dveří a dodá jim potřebnou pružnost.

Pokud je silný mráz, počkejte

Auto rozhodně nemyjte, pokud teploty sahají hluboko pod bod mrazu. Zamrznou vám pak stěrače, dveře, zámky dveří i oken, a to přesto, že dáte auto do myčky, kde se suší. Ale sušení není dokonalé, na to nezapomeňte.

Zásadou je před mytím spláchnout sůl

Nejideálnější je dát auto do myčky, kde vám zajistí před samotným kartáčováním důkladné ostříkání wapkou. Nečistoty a krystalky soli totiž pak při kartáčování dělají na laku doslova paseku. Vyplatí se připlatit si za umytí podvozku a určitě nechte auto navoskovat. Vosk alespoň na chvíli zabrání proniknutí agresivní soli přímo do laku.

Nepoužívejte horkou vodu

Pokud upřednostňujete klasické mytí auta, ať už ze šetrnosti k vozu nebo vaší peněžence, postupujte stejně. Auto nejdříve opláchněte wapkou a až poté jej myjte houbou a vlažnou vodou. Nepoužívejte teplou a už vůbec ne horkou vodu. V chladnu může rozdíl teplot způsobit popraskání laku, což samozřejmě neuvidíte hned, ale projeví se časem.

Preventivně nastříkejte rozmrazovač do zámků

Než se pak vydáte na cestu, pomůže preventivně nastříkat rozmrazovací směs do zámků dveří, zkontrolujte hladinu nemrznoucí směsi do ostřikovačů a nešetřete jejím zředěním. I když bude na štítku napsáno, že je do mínus 30 °C, neznamená to, že ji můžete smíchat se stejným množstvím vody. Zamrznutí kapaliny v systému je pak nepříjemná věc.

Klíčová slova: