Pražský okruh o krok blíž? Nabídky už by byly, ale co dál?

Dočkáme se někdy a je stávající varianta po těch letech ještě vůbec dobrá?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Výběrová komise zhodnotila nabídky, které došly v soutěži na projektanta dokončení pražského vnitřního okruhu v úseku z Pelc-Tyrolky do Štěrbohol. Do konce srpna by na základě doporučení komise měli o výběru projektanta rozhodnout radní.

Zadání tendru za 344,3 milionu korun zastupitelé schválili už loni v listopadu. "Výběrová komise projednala nabídky na výběr projektantů a dospěli jsme k závěru, že máme kvalifikované nabídky. Do konce srpna by to měla rada projednat, případně schválit. V září by to mohli dostat zastupitelé na vědomí a konečně by se mohlo začít na projektu pracovat," uvedl předseda komise Jiří Haramul. V srpnu bude rada jednat dvakrát, a to 7. a 28.

Po výběru projektanta budou následovat samotné projekční práce, při nichž bude vybraná firma či firmy spolupracovat s městskými částmi.

O které půjde úseky?

V minulosti rada schválila dopracování studie alternativní trasy dokončení vnitřního okruhu, která měla vést z větší části po povrchu. Radní však usnesení zrušili a rozhodli, že připravovat se bude jenom varianta přezdívaná Vlasta, které se týká současná zakázka na projekční práce.

Podle zvolené varianty povede asi desetikilometrová trasa z Pelc-Tyrolky přes Balabenku do Štěrbohol. Bude se skládat ze tří úseků, prvním je 3,2 kilometru dlouhý úsek z Pelc-Tyrolky na Balabenku, kde mají být dva tunely. Druhý úsek mezi Balabenkou a Štěrboholskou má mít jeden tunel a třetí částí je 1,35 kilometru dlouhá Libeňská spojka. Tam má tunel měřit 865 metrů.

Poslední byla Blanka

Městský nebo také vnitřní okruh staví město ze svých zdrojů. Funguje v úseku z Pelc-Tyrolky tunelem Blanka směrem do Prahy 6 a 5 a Strahovským tunelem a Mrázovkou k Barrandovskému mostu a Jižní spojce. Na východě města končí Štěrboholskou radiálou. První část okruhu začala fungovat v 80. letech, naposledy byl v září 2015 otevřen tunelový komplex Blanka.

Projekt Pražského okruhu je paskvil. Jde na ruku spekulantům s pozemky a kamarádům mocných. Rozhovor čtěte zde.
Klíčová slova: