Nebezpečné Rusy a Číňany na strategické stavby nepouštějme. Jejich firmy slouží jako nástroj vydírání

Historie elektrárny začala v roce 1970, kdy Sovětský svaz a Československo podepsaly dohodu o stavbě dvou jaderných elektráren
 

Dostavba pátého bloku v jaderné elektrárně Dukovany 2 bude patřit k nejdražším projektům v historii České republiky. Cena této akce se odhaduje na nejméně 160 miliard korun a podle zkušeností ze světa s největší pravděpodobností ještě naroste. Je tedy logické, že o tuto investici je mezi světovými hráči v oboru velký zájem. Česká republika by však měla velmi obezřetně vybírat investora, který nový blok v Dukovanech postaví. Mezi uchazeči jsou i Čína a Rusko, jejichž přítomnost na této klíčové zakázce by pro nás byla značně riziková. 

/KOMENTÁŘ/ Proti účasti ruského Rosatomu na dostavbě českých jaderných elektráren je například respektovaná odbornice předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Ta nezpochybňuje vysokou technickou úroveň ruského jaderného reaktoru. Problém však vidí v tom, že Rusové nemají schopnosti řídit stavbu podle civilizovaných západních standardů.

Bezpečnostní služby jsou proti

Vyloučení Rusů a Číňanů z tendru na dostavbu Dukovan a případně později i Temelína doporučuje vládě kromě Bezpečnostní informační služby, která na nebezpečí čínského a ruského zapojení do našich strategických staveb upozorňuje dlouhodobě, i pracovní skupina pro bezpečnostní problematiku působící při stálém vládním výboru pro nový jaderný zdroj. Tu tvoří specialisté Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, tajných služeb a zástupci ministerstev vnitra a zahraničí. Její stanovisko bychom proto měli brát vážně.

Jsem rád, že za závěry expertů přes bezpečnost se postavil i ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, který hodlá navrhnout vládě, aby Rusy a Číňany z tendru vyloučila.

Považuji to za rozumné z více důvodů. Především pro obě zmíněné země jsme jako členové NATO nepřátelé a ony se podle toho k nám chovají. Výhrůžky Číny na adresu předsedy Senátu Miloše Vystrčila kvůli jeho cestě na Taiwan, že za ni těžce zaplatí, jsou za hranou. Stejně tak hackerské útoky z Ruska na naše nemocnice a další objekty nelze tolerovat bez povšimnutí.

Obchodujme s nimi, ale nic víc

Rozdíl mezi privátními západními firmami a polostátními čínskými a ruskými kolosy je zásadní. Společnosti ze Západu k nám přicházejí investovat a vydělat peníze. Kdežto ty ruské a čínské slouží zároveň jako nástroje k vydírání ostatních zemí. Například Čína pohrozila Velké Británii, že se nebude podílet na stavbě tamních nových jaderných elektráren a vysokorychlostních železnic, pokud britská vláda vyřadí společnost Huawei ze soutěže na 5G sítě. Rusko zase pro změnu zvýšilo o 50 % cenu zemního plynu Litvě poté, co tato pobaltská republika přijala zákon o zákazu komunistických a nacistických symbolů.

Proto preferuji stejně jako Občanská demokratická strana, jak se říká, zlatou střední cestu. S Čínou a Ruskem obchodujme, ale na strategické zakázky je nepouštějme.    

- Michael Pánek (ODS), středočeský krajský zastupitel -

KAM DÁL: Pokud pekárna Penam nevrátí neoprávněnou dotaci na toustový chléb, každý Čech přispěje Babišovi 10 korun.