Archeologové objevili poblíž Stonehenge další kruhovou stavbu

Úžasný nález nám nabízí nový vhled do životů a smýšlení našich předků
 

Archeologové objevili poblíž megalitické stavby Stonehenge v Anglii další kruhovou stavbu. Jedná se o řadu velkých jam, uspořádaných do kruhu kolem někdejší svatyně ležící asi tři kilometry od samotného Stonehenge. Podle agentury Reuters se tím otevírá nová kapitola debat o původu slavné prehistorické památky.

Stonehenge je jednou z nejvýznamnějších atrakcí v Británii. Tajemný kamenný kruh láká z celého světa turisty i lidi hledající duševní spojení s minulostí. Skutečný účel této stavby je nicméně stále obestřen tajemstvím, připomíná agentura.

Tým archeologů z několika univerzit nyní objevil řadu jam uspořádaných v kruhu ve vzdálenosti dva kilometry od neolitické svatyně Durrington Walls, která se nachází více než tři kilometry od Stonehenge. Šachty jsou v průměru deset metrů široké a pět metrů hluboké. Vyhloubeny byly před zhruba 4500 lety, tedy ve stejné době jako komplex menhirů ve Stonehenge.

Klíč k odemknutí příběhu

„Coby místo, kde stavitelé Stonehenge žili a slavili, je Durrington Walls klíčem k odemknutí příběhu celé širší oblasti Stonehenge,“ řekl archeolog Nick Snashall z organizace National Trust, která archeologické naleziště spravuje. „Tento úžasný nález nám nabízí nový vhled do životů a smýšlení našich předchůdců z mladší doby kamenné,“ dodal.

Kruh tvořený jámami je výrazně širší než jakákoliv jiná porovnatelná pravěká památka v Británii. Vědci jich našli 20, jejich původní počet však odhadují na 30. Objev byl učiněn pomocí senzorů a vzorků, tedy bez nutnosti provádět vykopávky. Podle archeologů přesné umístění jam napovídá, že dávní obyvatelé Británie měli důmyslný systém pro měření dlouhých vzdáleností.

KAM DÁL: Komunistický cenzor Filip, Prymulův první převratný objev o útočném viru a Babišova osudová.

Klíčová slova: