Den, kdy Albert Einstein utekl z nacistického Německa. A další události tohoto týdne

Albert Einstein je známý svou teorií relativity, další kousek jeho předpovědí se stal realitou
Foto: Profimedia
Zobrazit fotogalerii (3)
Albert Enstein je znám svou teorií relativity
zajímavost

Na první pohled se zdá, že byl tento týden v historii trochu poklidnější – ale opak je pravdou. Nejenže si Albert Einstein pravděpodobně uvědomoval blížící se hrůzy války, a tak utekl z Německa. Už o pár let později vyjednával Adolf Hitler s krutým generálem Francem, aby se zapojil do druhé světové války. Co dalšího přinesl tento týden?

reklama

Zatímco v novodobé historii nás čekalo několik premiér, technologických novinek a nových staveb, v první polovině 20. století se svět připravoval na druhou světovou válku, o které zatím neměl ani tušení.

17. října

V roce 1931 byl Al Capone usvědčen z krácení daní. O dva roky později utekl Albert Einstein z nacistického Německa do Spojených států.

V roce 1937 to byl den pro Velkou pardubickou. Tehdy vyhrála komtesa Lata Brandisová jako první žena na klisně Norma. O pár let později, konkrétně v roce 1974, proběhla v pražské Redutě premiéra hry Divadla Járy Cimrmana nazvaná Dlouhý, Široký a Krátkozraký

Psal se rok 1979, když Matka Tereza dostala Nobelovu cenu za mír.

18. října

Roku 1896 v hotelu U černého koně na Příkopech uvedla Edisonova společnost první filmové představení v Praze. Na dobré časy to vypadalo také s koncem první světové války. V roce 1918 byla v Paříži vydána Washingtonská deklarace, ve které členové exilové vlády Tomáš Garrigue Masaryk, Milan Rastislav Štefánik a Edvard Beneš prohlásili nezávislost československého národa.

V roce 1933 byl v Praze zprovozněn Jiráskův most, po kterém chodíme dodnes. V roce 1939 byl z Ostravy vypraven první transport židovských obyvatel v rámci Akce Nisko. V roce 1954 vyrobila americká firma Texas Instruments první tranzistorové rádio. V roce 1990 bylo při výbuchu metanu na dole Barbora v Karviné usmrceno 30 horníků a 9 jich bylo zraněno.

19. října

V roce 1960 uvedly Spojené státy americké na Kubu absolutní obchodní embargo, které je dodnes v platnosti. Roku 1987 bylo takzvané černé pondělí na newyorské burze, Dow Jonesův index spadl o 22 %, resp. o 508 bodů.

20. října

V roce 1938 byla v tento říjnový den zakázána Komunistická strana Československa. Jak už víme z historie, o mnoho let později ještě ukázala, co všechno svede. Roku 1977 zemřela v tento den vrcholnému představiteli KSČ a tehdejšímu prezidentovi Gustavu Husákovi manželka Viera Husáková při havárii vrtulníku na bratislavském letišti. 

O čtyři roky dříve, tedy v roce 1973, byl velký den pro Austrálii – oficiálně se otevřela Opera v Sydney.

21. října

V roce 1944 dobyli spojenci první velké německé město Cáchy. V roce 1986 vyhlásily Marshallovy ostrovy nezávislost na USA.

22. října

Píše se rok 1938 a Edvard Beneš po své abdikaci z úřadu prezidenta 5. října 1938 odlétá do Londýna, kde později sestaví exilovou vládu. V roce 1962 čelí svět karibské krizi. Prezident John F. Kennedy zveřejnil v tento den v televizním projevu objevení sovětských jaderných zbraní na Kubě, načež nařídil námořní blokádu ostrova.

23. října

V roce 1940 se Adolf Hitler setkal s Franciscem Francem v Berlíně. I tak se Franco stále odmítal zúčastnit války. V roce 1993 byla Česká republika zvolena nestálým členem Rady bezpečnosti OSN. V roce 1997 vzniklo u nás 14 krajů. V roce 2001 se tento den stal také významným milníkem pro společnost Apple – uvedla na trh svůj první iPod.

Zdroj: history.com, wikipedia.org, irozhlas.cz

KAM DÁL: Bandera: Masový vrah, nebo hrdina? Páchal zvěrstva s ukrajinskými povstalci, měl ale i druhou tvář.

https://www.ctidoma.cz/clanek/historie/den-kdy-albert-einstein-utekl-z-nacistickeho-nemecka-a-dalsi-udalosti-tohoto-tydne-75745
reklama
#historie #druhá světová váka #Albert Einstein

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.