Loď v Chicagu pohřbila stovky českých emigrantů. Za tragédii mohla zkáza Titanicu

SS Eastland byl americký parník, původně sloužící pro přepravu ovoce, později přestavěný na výletní loď
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Naše země bez moře má svoji lodní tragédii. S nadsázkou řečeno šlo o český Titanic. Málo známá událost v chicagském přístavu se stala osudnou pro 220 českých emigrantů, kteří zde v tehdejší době tvořili významnou komunitu. Co víme o katastrofě lodi Eastland?

Stalo se to v roce 1915. Na parníku, který ani neopustil přístav, zemřelo 844 lidí a z toho 220 Čechů. Jak se celá tragická událost udála a proč se na palubě v té chvíli nacházelo právě tolik našich občanů?

České Chicago

Pro plnohodnotný kontext je nutné uvést několik faktů o tom, jak rozsáhlá byla československá komunita právě v Chicagu. Některé dochované zdroje uvádějí, že na počátku 20. století žilo v Chicagu až sto padesát tisíc českých přistěhovalců. Tehdy se tak paradoxně jednalo o město s třetím největším zastoupením Čechů na světě. Na prvním místě samozřejmě vévodila Praha před Vídní.

Česká stopa byla v Chicagu tak výrazná, že v minulosti existovala samostatná čtvrť Praha, která z velké části vyhořela v roce 1871. Češi se tak přesunuli o kus dál, aby založili další čtvrť, tentokrát s názvem Pilsen (Plzeň).

Ta je v Chicagu dodnes a přestože už českého emigranta v těchto místech najdete jen náhodou, stále se zde můžete rekreovat v Dvořákově parku nebo se projít ulicí Antonína Čermáka. Ten byl dokonce v letech 1931–1933 starostou. Z těchto stručných a kusých informací je však patrné, že význam české komunity rozhodně nebyl zanedbatelný. V roce 1915 tu však česká komunita zanechala stopu, která byla velmi tragická.

Výlet se nekoná

Společnost Western Electric tehdy pozvala svoje zaměstnance na plavbu po Michiganském jezeře. Čtyři velké parníky čekají na tisíce natěšených lidí, kteří však vůbec netuší, jaká tragédie je čeká.

Pro zmiňovanou firmu pracovalo v té době mnoho Čechů, a tak nebylo vůbec překvapivé, že se ve velkém počtu potkali v přístavu a na výletní lodi. Loď Eastland má vyplouvat v osm hodin, ale už krátce po sedmé je naplněná k prasknutí. Skoro tři tisíce pasažérů na palubě ani neopustí přístav a třetinu z nich místo výletu čeká neodvratná smrt.

Loď se naklání

Tisíce seskupených lidí na palubě a v podpalubí u snídaně a v hernách bylo pro loď Eastland jednoduše moc. Několikrát se opakující naklonění lodi, které předznamenávalo tragédii, vzbudilo pozornost, ale nikoli strach. Nikoho v tu chvíli nenapadlo, že podstatné části pasažérů zbývá posledních pár minut života.

Nakloněná loď nabírá vodu otevřenými okny, což hlavně pro ty, kteří jsou právě v nitru plavidla, znamená smrtelné vězení. Loď, která byla dlouhá jako fotbalové hřiště, se převrátila na bok. V tu chvíli začal pro necelé tři tisíce lidí boj o holý život.

Přístav strašlivých příběhů

Pro dvě stovky českých občanů život definitivně skončil. Ve vodě utonuly dokonce celé rodiny. Někteří přežili, ale museli se srovnat se ztrátou svých nejbližších. Společnost Western Electric výlet naplánovala pro celé rodiny, takže mezi oběťmi byly ženy a děti.

Když o incidentu referoval dobový tisk, nebál se otisknout tragické výpovědi několika svědků či přímo aktivních účastníků smutné události. Tyto výpovědi jen dokreslují, jak katastrofické bylo tehdejší chicagské ráno.

Loď na ovoce

Tragédie byla samozřejmě předmětem vyšetřování. Důvodů, které stojí za převrácenou lodí Eastland, je hned několik. Původně byla loď postavena, aby převážela ovoce, ale po několika letech prošla rekonstrukcí, která z ní udělala výletní loď.

Ten nejzásadnější důvod byl tedy konstrukční. Loď měla vysoko těžiště, což znamenalo špatnou stabilitu. K převrácení lodi paradoxně přispěla i tragédie slavného Titanicu. Od té doby totiž platil zákon, který všem plavidlům nařizoval mít k dispozici tolik záchranných člunů, kolik jich dokáže pojmout maximální počet pasažérů. Nadměrný počet člunů na lodi Eastland tak přispěl ke snížení už tak křehké stability.

24. červenec je tak navždy v paměti města Chicaga zapsán jako den, kdy při lodní tragédii zemřelo přes osm set lidí. Svým počtem 220 českých obětí je tento den černou, ale pamětihodnou událostí, o které dnes skoro žádný Čech nic neví.

Zdroje: redakce, eastlanddisaster.org, wttw.com, britannica.com

KAM DÁL: Titanic fascinuje i po letech, loď stále obklopuje řada záhad. Proč nebyl Cameronův film přesný?