Mlsné jazýčky komunistických prezidentů. Hlavně Husák dělal kuchařům vrásky na čele

Gustáva Husáka (uprostřed) od jeho komunistických myšlenek neodvedla ani brutalita jeho soudruhů
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

V důsledku pobytu ve vězení byl zdravotní stav Gustava Husáka dost špatný. Nepřispívaly tomu ani jeho stravovací návyky. Dnešní odborníci na životosprávu by mu možná předpovídali jen pár let života a nutili by ho ke změnám. Nebyl v tom ale sám. I jiné hlavy státu v bývalém Československu měly s jídlem problémy.

Komunisté ho obvinili z takzvaného buržoazního nacionalismu, Gustav Husák byl nakonec odsouzen za velezradu k doživotnímu trestu odnětí svobody. Nikdy nepřiznal svoji vinu, přestože byl brutálně mučen. Paradoxně mu to zřejmě zachránilo život. V roce 1960 byl po amnestii prezidenta Antonína Novotného propuštěn, o tři roky později plně rehabilitován. 29. května 1975 se stal prezidentem Československa.

Bez párků a cigaret ani ránu

Vězení a mučicí metody StB na něm ale samozřejmě zanechaly stopy. A to včetně stravovacích návyků. Holdoval zejména černé kávě a cigaretám značky Morris. S tím si podle mnoha svědectví často vystačil celý den. „K snídaní kafe a pak „jedl“ docela pravidelně. Ty dvě krabičky fakt nedal najednou,“ tvrdil před časem jeden z jeho známých.

Když si ale našel čas a chuť, nebylo to žádné gastronomické představení. Oběd i večeře se mnohokrát skládaly z toho samého – párků a dvou rohlíků. Kupodivu mu to ale podle všeho dávalo dost energie na poměrně produktivní pracovní činnost.

Jednu libůstku však přeci jen měl. Zbožňoval vodu z islandských ledovců, kterou si dokonce nechával dovážet. Za doby jeho prezidentování v Československu balená voda nebyla. On přesto věřil, že ho „zázračná“ tekutina ze severu – spolu s olejem z tresčích jater – srovná a jeho imunitní systém bude v pořádku. Uspokojit jeho chuťové pohárky tak bylo velmi složité.

Zápotockého vyhlášené houby

To první komunistický prezident Klement Gottwald pro kuchaře takovou noční můrou zdaleka nebyl. Pochutnával si třeba na bramborových plackách, svíčkové a miloval i knedlo-vepřo-zelo. Až mnohem později se jeho oblíbenou pochoutkou stala hovězí svíčková na způsob Wellington. Nicméně, ať už do sebe ládoval cokoli, vždy to muselo být s pořádnou dávkou alkoholu.

Na Antonína Zápotockého ale v gastro ohledu zřejmě žádný z prezidentů neměl. Alespoň pokud jde o způsob přípravy jídel. Zápotocký se totiž nebál obléci zástěru a sám si stoupnout k plotně. Například jeho nakládané houby byly legendární. A prý velmi dobré. Jinak byl ale velmi šetřivý. Takže tlačenka, párky nebo buřty s cibulí – to bylo jeho.

Pokud jde o Antonína Novotného, ten raději karbanil, než jedl. Přesto „po něm“ jedna dobrota zůstala – vyžadoval kuře à la Marengo. Jeho nástupce Ludvík Svoboda na to šel jinak. Možná i kvůli „očku“ u soudruhů na východě si oblíbil sovětskou kuchyni. No, na MasterChefa by to asi nebylo ani u jednoho z nich.

Zdroje: redakce, magazin.recepty.cz, dotyk.cz, prozeny.cz, blesk.cz

KAM DÁL: Neuvěřitelné míry první české miss Růženy. Dnes by se jí vysmáli.

Klíčová slova: