Neuvěřitelné míry první české miss Růženy. Dnes by se jí vysmáli

Brožová se prezentovala ve slováckém kroji a získala si srdce Pařížanů
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Svým vzhledem uchvátila Francouze, Paříž jí ležela u nohou. Pro Alfonse Muchu byla múzou. A to o ní ve Francii zpočátku smýšleli jako o exotické dívce z divoké země ve středu Evropy. První česká miss Růžena Brožová změnila nevalné představy během chvilky – a stala se první hrdou reprezentantkou soutěže krásy, která má u nás tradici dodnes. V současnosti by ale soutěž nejspíš nevyhrála.

Amatérská herečka z kočovného divadla Růžena Brožová ze Slovácka má v rukávu triumf, který jí už nikdo nikdy nesebere – tehdy v Paříži, za dob, kdy krása znamenala ještě něco zcela odlišného než dnes, porazila tamní krásky s přehledem. Psal se rok 1910. Přitom později skončila jako žena v domácnosti. 

Osudný inzerát

Narodila se do rodiny herců Karla a Kateřiny Brožových v roce 1862 v Brně. Její otec měl kočovnou společnost, se kterou Růžena odmala vystupovala a ráda hrála v divadelních představeních. Život jí změnil inzerát, který objevila v místních novinách v roce 1909. Hledala se Ideální dívka Čech. Jistě vás nepřekvapí, že tehdy neměla v názvu žádnou „miss“, princip byl ale stejný. 

Otec Růženě natolik věřil, že svou dceru do soutěže okamžitě přihlásil. A dobře udělal. Její krása porotce očarovala a ze zaslaných fotografií si ji vybrali na schůzku v nádražní restauraci v Brně. A tehdy už nestálo její cestě do Paříže na finále soutěže o nejhezčí dívku nic v cestě. 

Čeští vlastenci se museli složit na krásné šaty

Českým úřadům se ale takový výlet tehdy příliš nepozdával, a tak odmítly přispět na její slavnostní šaty. Čeští vlastenci neváhali, složili se a nechali ušít moravský kroj s šerpou a českým lvem. Růžena to sice neměla jednoduché, v porotě ale sedělo hned několik Čechů, kteří v té době žili ve Francii a byli mimořádně pyšní, že tam vidí holku z Čech. Mezi nimi například malíř Alfons Mucha. Údajně mu svými rysy připomínala dívky, které rád kreslil na svých obrazech. 

„Náhodná výprava z Prahy a z Moravy súčastnila se chutě pařížských slavností, a „česká královna" sl. Růžena Brožová v rozkošném slováckém kroji sklidila mnoho pozornosti i obdivu,“ napsal 18. března 1910 čtrnáctideník Zlatá Praha. Slov o české královně byly tehdy plné nejen české, ale také francouzské noviny. Byla to slovanská kráska, krev a mlíko, světlá pleť a boubelatější postava. Ideál krásy, který dobyl Paříž, dnes ho ale na světových soutěžích takřka neuvidíme.

Nakonec se kariéry nedočkala

Pařížská soutěž krásy se tehdy jmenovala Mi-Careme. Jelikož Francouzi čekali, že z Čech dorazí skupina kočujících cikánů, Růžena jim vyrazila dech. Vyhrála, dostala spoustu darů a několik nabídek k sňatku. 

Po návratu chtěla být herečkou, to se ale jejímu tehdejšímu příteli Antonínu Opravilovi nepozdávalo, a tak ho vítězka poslala k šípku. Nicméně, Antonín zařídil, aby její bratr nemusel jít na frontu – to už ve světě zuřila první světová válka –, a tak ho nakonec sama přišla odprosit a vzala si ho. On ji přesvědčil, aby se vzdala divadla. A dívka, které dříve ležela Paříž u nohou, skončila jako žena v domácnosti. Zemřela takřka zapomenuta v 84 letech v roce 1974.

Zdroje: redakce, Česká televize, expresfm.cz

KAM DÁL: Plyn, který zabil za války miliony židů: Vytvořila ho firma, od které si kupujete výrobky dodnes.