Mozart: Geniální hudební skladatel a jeho bujaré večírky v pražských hospodách

Mozart, zdá se, upřednostňoval podniky, které podávaly alkohol, ale nevyhýbal se ani kavárnám
 

Zdá se, že Praha a její lokály se staly inspirací mnoha neobyčejných tvůrců, výjimkou nebyl ani geniální Wolfgang Amadeus Mozart. Tento hudební skladatel s oblibou navštěvoval nejrůznější pražské hospody, aby si ulevil od úzkosti a stresu. Víte, o jaké podniky se jednalo?

Pražské hospody a kavárny pojí nesčetné množství neuvěřitelných historek, které k městu patří stejně jako známí umělci, kteří se potáceli jeho ulicemi.

Na rozdíl od nespolečenského Franze Kafky, který raději trávil poklidné chvilky v kavárně Louvre, Mozart měl v oblibě spíše akčnější podniky.

Tento neobyčejný umělec Prahu evidentně miloval, dokazuje to fakt, že ji mezi lety 1787 a 1791 navštívil celkem pětkrát a dokonce naše hlavní město poctil tím, že zde uspořádal premiéru symfonie, která je známá také jako "Pražská symfonie". To bylo samo o sobě bráno jako neuvěřitelná pocta.

To vše ale následoval jeho známý výrok: „Mí Pražané mi rozumějí,“ poté už nebyl o jeho náklonnosti jak k hlavnímu městu, tak k jeho obyvatelům sebemenších pochyb.

Stejně tak není ani pochyb o jeho náklonnosti k místním lokálům. Některá místa, která skladatel velmi rád navštěvoval, bohužel už neexistují, ale byla tak známá, že na jejich existenci někteří stále ještě pamatují.

Mazartovy dopisy naznačovaly, že v Praze čelil určité míře stresu a úzkosti, která byla nejspíše spojená se skládáním a trémou před veřejným vystoupením. To byl tedy s největší pravděpodobností jeden z důvodů, proč ve městě zároveň vyhledával také určitou formu rozptýlení.

Traduje se, že si prý velmi rád chodil zahrát kulečník do hostince U Šturmu, který se nacházel na rohu ulice Skořepka v blízkosti Uhelného trhu. V dnešní době je z něj bytový dům.

O jeho oblibě právě tohoto hostince si můžeme být poměrně jistí, Mozart totiž pobýval nedaleko v Domě u tří lvů, měl to tedy kousek.

Dalším místem, kde údajně tento geniální hudebník mohl popíjet, je hospoda U Štupartsků, kterou dnes již v Praze bohužel nenajdete. Nedaleko této hospody se nachází ulice Templová, v blízkosti Pachtova paláce, který byl s Mozartem údajně spojen skrze jeho vystoupení.

Traduje se, že pokud si chtěl Mozart dát kávu po bujaré večerní zábavě U Štupartsků, je možné, že pro kávu zavítal právě na Templovou ulici.

Zdroj: Prague Post

KAM DÁL: Jak doopravdy zemřela egyptská královna Kleopatra? O uštknutí hadem se rozhodně nejednalo.