Nejhorší léčebné metody historie: Čím se "léčili" lidé v minulém století?

Lidé tehdy používali k léčbě různých zdravotních neduhů i tzv. hadí olej
  |   zajímavost

Zdá se, jako by minulé a předminulé století bylo vcelku vyspělé, alespoň tedy co se léčby běžných zdravotních problémů týká. Opak je ale pravdou. Pokud jste se v některém z těchto obdobích nachladili, trpěli depresí nebo jste jen chtěli shodit několik přebytečných kil, mohli jste skončit velmi špatně.

Připravili jsme si pro vás některé z nejhorších léčebných metod z 19. a 20. století.

"Hadí olej"

Z tohoto typu léčby vzniklo dnešní označení pro podvodníka "prodavač hadího jedu". Je tedy jasné, že rozhodně nešlo o něco, co by lidem tehdy opravdu pomohlo s jejich zdravotními neduhy.

Jeden obchodník, Clark Stanley, na konci 19. století začal prodávat oleje, které údajně měly pocházet z chřestýšů, dokonce získávání tohoto obsahu veřejně demonstroval rozřezáváním chřestýšů vejpůl.

Jeho "hadí oleje" ale olej z hada a ani žádnou další hadí složku neobsahovaly, řada šejdířů se ho rozhodla napodobit a všichni tak dělali špatné jméno pravému hadímu oleji, který údajně opravdu má určité zdravotní benefity.

Kokain

V 80. letech 19. století se zrodila povzbuzující droga, kokain. Tehdy totiž byli vědci poprvé schopni zístat tuto nebezpečnou látku z listů koky.

Od roku 1884 se kokain používal jako lokální anestetikum. Jeho umrtvující účinky objevil oční lékař Carl Koller, který poté v lékařských kruzích rozšířil informaci o tom, že několik kapek kokainu do oka znemožní jeho pohyb a celé oko znecitliví. Kokain se tak stal nezbytnou součástí operací očí.

Heroin

Kokain nebyl jedinou drogou, která se v 19. století stala léčivem. Do této skupiny se totiž tehdy řadil i heroin, který se používal k léčbě kašle.

Ironií je, že heroin byl veřejnosti představen jako zcela neškodná a nenávyková alternativa k morfiu, které u pacientů způsobovalo řadu nežádoucích účinků, včetně silné závislosti.

V roce 1898 se na trh dostal aspirin s příměsí heroinu, který byl určený zejména pro děti, které trpěly nachlazením a kašlem.

Lobotomie

Mentální a emocionální problémy se v minulém století neřešily pomocí terapie, ale manuálně.

Walter Freeman tehdy zařadil lobotomii do běžné lékařské praxe. Větší štěstí měli, zdá se, pacienti, na kterých byla provedena prvotní verze Freemanovy "léčby".

Lékaři tehdy vyvrtali dvě díry do lebky pacienta, pomocí kterých se snažili přerušit určitá spojení v mozku. Později se tato metoda vyvinula v ještě děsivější postup, kterým bylo zatloukání nástroje, který byl podobný dlátu, do očních důlků pacienta.

Mezi pacienty, kterým lobotomie zničila život, patřila i Rosemary Kennedy, sestra bývalého prezidenta Spojených států Johna F. Kennedyho.

Fen-Phen pilulka na hubnutí

Pilulky na hubnutí mají zkrátka špatnou reputaci. Možná je to právě kvůli tobolkám Fen-Phen. V 70. letech 20. století zkombinoval Dr. Michael Weintraub dvě látky do jedné tobolky a slavil s tímto doplňkem stravy neuvěřitelný úspěch. Jednalo se o kombinaci látky, která potlačovala chuť k jídlu, a amfetaminu, tedy látky, která lidem dodávala energii.

Uživatelé tohoto doplňku stravy tak neměli hlad a zároveň měli potřebnou energii na cvičení. Zdálo se, že tato hubnoucí pilulka nemá žádné nebezpečné vedlejší účinky, opak byl ale bohužel pravdou, jen se projevily později.

Až po roce 1996 se zjistilo, že kombinace těchto látek mimo jiné i negativně ovlivňuje srdce a doplňek stravy byl okamžitě zakázán.

Zdroj: History

KAM DÁL: Neuvěřitelný příběh ženy, kterou vychovaly opice. Stále se nezbavila traumat

Klíčová slova: