Nejhorší letecké tragédie v historii: Je neuvěřitelné, jaká lidská selhání za tím stála

Při letecké havárii na Tenerife zemřelo 583 cestujících. Přežilo pouze 61 lidí usazených v zadní části letadla
  |   zajímavost

Tomuto smutnému seznamu vévodí havárie boeingu 747SR dne 12. srpna 1985. Zemřelo při ní přes 500 lidí a je tou nejhorší havárií jediného letadla v historii. Nejsmrtonosnější je ale srážka dvou letadel na Tenerife. Co havárie způsobilo?

Připravili jsme si pro vás seznam těch nejhorších leteckých havárií v dějinách lidstva.

Let Japan Airlines 123

Tento let byl pravidelným vnitrostátním spojem mezi japonskými městy Tokyem a Ósakou. Boeing 747SR, který na tomto leteckém spoji cestující přepravoval, vyslal dne 12. srpna 1985 nouzový signál a půl hodiny poté narazil do hory Takamagahara.

Při havárii zahynulo 520 z 524 osob na palubě, což z ní dělá nejsmrtonosnější nehodu jediného letadla v historii a druhou nejhorší leteckou havárii vůbec, hned po srážce dvou letadel na Tenerife. Havárii tehdy přežilo mnohem více cestujících, ale jelikož k nim záchranáři dorazili až po 12 hodinách, dožili se jejich příchodu jen 4 lidé. Za vše mohlo hrubé selhání údržby stroje.

Kolize na Tenerife

Letecká nehoda na Tenerife je tou nejsmrtonosnější vůbec. Způsobila ji série nešťastných událostí. Tento let původně neměl být směřován na letiště Tenerife. Na letišti Gran Canaria ve Španělsku, kam měl namířeno, byla ale hlášena exploze.

Nehoda zahrnovala lety KLM 4805 a Pan Am 1736. Tehdy nebyl k dispozici žádný pozemní radar, který by spolehlivě odhalil pozici obou letadel, a povětrnostní podmínky byly velmi nepříznivé.

Všechny tyto faktory se spojily a vytvořily zmatek, který poté vyústil ve srážku letu 4805 a 1736 (oba lety byly boeingy 747). Při havárii přišlo o život 583 cestujících, zemřeli cestující obou letadel. Přežilo pouze 61 lidí, a to jen díky tomu, že byli usazeni v části letadla, která při havárii nebyla poškozena.

Srážka nad Grand Canyonem

V 50. letech se létání postupně stávalo běžným způsobem dopravy. Už nebylo jen výsadou té nejbohatší vrstvy. Lidé v této době zažili začátek letecké dopravy, jak ji známe dnes, ale bohužel také také byli svědky jedné z nejhorších leteckých nehod v historii.

Dne 30. června 1956 se srazila dvě letadla nad americkým národním parkem Grand Canyon v americké Arizoně. Jednalo se o United Airlines Douglas DC-7 a Trans World Airlines Lockheed L-1049.

Tato havárie způsobila úmrtí 128 lidí. Nehoda mimo jiné byla důvodem následného zpřísnění navigace letecké dopravy.

Kolize nad New Yorkem

Neuplynolo tolik času od srážky nad Grand Canyonem, která byla v té době ještě v živé paměti většiny Američanů, a New Yorkem otřásla jedna z nejhorších leteckých havárií celé dekády.

Dne 16. prosince 1960 se nad tímto americkým velkoměstem srazily United Airlines Douglas DC-8 a Trans World Airlines Lockheed L-1049. Při této srážce přišlo o život 128 cestujících a bohužel i 6 lidí, kteří se nacházeli na zemi v blízkosti havárie. Nehoda také zničila mimo jiné i prádelnu a pohřební ústav.

Zjistilo se, že tato srážka byla zaviněna chybou pilota, let United č. 826 (DC-10) totiž překračoval svůj mezní limit, který pilot stroje musí dodržovat.

Let Turkish Airlines

Nehoda společnosti Turkish Airlines se stala 3. března roku 1974. Toto neštěstí nikdo nepřežil, na palubě letu 981 zemřelo všech 346 cestujících.

Havárii způsobila jazyková bariéra. Maročané, kteří do letadla nakládali zavazadla, byli zmateni dvojjazyčnými tureckými a anglickými instrukcemi. V důsledku tohoto nedorozumění se během letu otevřel zavazadlový prostor a způsobil na palubě stroje prudké snížení tlaku.

Letadlo, nad kterým piloti v důsledku snížení tlaku již neměli žádnou kontrolu, poté havarovalo nedaleko Paříže.

Zdroj: Aerocorner

KAM DÁL: Pochmurný rok 2021: Opustili nás velikáni, bez kterých už český showbyznys zkrátka nebude jako dřív.

Klíčová slova: