Zlatá 90. léta: Posedlost jídlem z mrazáků, katův šleh a první hamburgery

Na katův šleh je ideální vepřová kýta, případně by mohla projít i vepřová plec
  |   zajímavost

Revoluce v roce 1989 nepřinesla pouze změnu politické ideologie. Socialismus byl zašlapán do země kapitalismem a ten se postupně postaral i o to, jak se Čechům měnil jídelníček. Vzpomínáte si, co bylo v devadesátých letech vzácností? Co malovaly děti a kde byl otevřen první McDonald's?

Televize i internet jsou dnes přeplněné pořady o gastronomii. Módou je mít čerstvé biopotraviny, chodit nakupovat na farmářské trhy a když tatínek doma neuvaří alespoň jednou týdně nějakou specialitu, má vážný problém se na sebe podívat do zrcadla. 

Ano, kuchař by chtěl být dnes každý a populární reality show jako "Ano, šéfe" či "MasterChef Česko" změnily kulturu zdejšího stravování. Devadesátá léta byla však zcela opačná. Jídelnám, restauracím a stánkům s jídlem vládly polotovary, fast foody a mražená zelenina. Na jaké největší šlágry už musíme pomalu zapomenout? 

Symbol nové doby

Coca Cola a McDonald's. Dva největší symboly USA v komunistickém režimu samozřejmě neměly šanci. Imperialistické produkty, které dnes potkáte na celém světě, tak do Česka vtrhly ve velkém stylu. Černá sladká limonáda převálcovala místní kofolu a sekanou v housce zase cheeseburger. První McDonald's byl otevřen pochopitelně v Praze a byla to opravdu slavnostní událost. 

Ochutnat legendární Big Mac přišly i české celebrity. Stalo se tak 20. března 1992 ve Vodičkově ulici. Všem těm, kteří za touto nepochybně nezdravou pochoutkou cestovali do Německa a Rakouska, se tedy konečně ulevilo. Postupně se velké zlaté M začalo objevovat po celé republice a děti, puberťáci i dospělí měli novou závislost na talíři. 

Happy meal s hračkou a slzy za oknem zadního sedadla v autě, když tatínek nezajel k benzínové pumpě, kde čekal schován hamburgerový svatostánek. To všechno patřilo k běžnému životu. V současnosti vyprchala tehdejší vzácná až posvátná chvíle. Pro mladší generace je McDonald's, KFC, Starbucks a jiné gastro řetězce běžnou součástí života. 

Broskev všude, kam se podíváš

Jídelníčky běžných restaurací se velmi dlouho hledaly. Kuchyním vládly friťáky, vůně vysmaženého oleje, mouka, strouhanka, umělá dochucovadla, grilovací koření a pořádná zeleninová obloha. 

Možná ještě dnes někde narazíte na hit, jakým byla naložená broskev vložená v kuřecím řízku, či legendární katův šleh, který byl v podstatě pálivým odpadem všech zbytků nedodělané zeleniny. Hranolky, řízky a kuřecí hitparády se sýrovými variacemi často doplňovala zelenina přímo z mrazáků. 

Jak už bylo zmíněno, na žádném talíři nemohla chybět zeleninová obloha. Kukuřice, hrášek, zelí, ledový salát a vše k čemukoliv, co jste si objednali. Jako zázrak se tak jen pro slavnostní příležitosti objevila pizza na talíři.

Mrazák jako nezbytná nutnost

Nutno dodat, že večeře v restauraci byla spíše opravdu jen za vysvědčení - a to se člověk musel ve škole opravdu snažit. Většinou se totiž dočkal té, která na něj čekala doma v mrazáku. Pravá Itálie přímo ve vašem pokojíčku. Když jsme u toho mraženého jídla a polotovarů, nelze nezmínit klasickou znělku, kterou hypnotizoval velký žlutý automobil všechny děti a starce v okruhu pěti kilometrů. 

Family Frost nebyl jen auťák se zmrzlinou pro hyperaktivní děcka, ale také záchrana pro zničené důchodce, na které se všichni vykašlali. V útrobách tohoto monumentálního pojízdného mrazáku byste totiž našli hotová jídla, mraženou zeleninu, byť s nekompromisní cenovou přirážkou. Zlatá devadesátá však ve své přehlídce nostalgické bizardnosti na jeden článek nestačí.

Zdroj: studentmag, pořad Retro, Česká televize

KAM DÁL: Češi jsou mlsní, vaření je baví, říká autorka kuchařek Kateřina Bičíková.