Češi jsou mlsní, vaření je baví, říká autorka kuchařek Kateřina Bičíková

Jídlo musí samozřejmě nejen chutnat, ale také dobře vypadat
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   osobnost

Recepty, ze kterých si může každý bez problémů uvařit dobré jídlo. Takové bylo přání Kateřiny Bičíkové, když začala tvořit svoji kulinářskou knihu. Podle kladných ohlasů se zdá, že se to docela povedlo.

Recepty pro každého a fotky skutečného jídla. Naaranžované makety v její zatím poslední kuchařce Forbes Cooking nenajdete. Pro Kateřinu Bičíkovou to byla tak trochu i otázka profesionální cti. Je totiž zkušenou redaktorkou právě v oblasti gastronomie a kulinářství. Prakticky neustále vymýšlí nové recepty, zapisuje si a ochutnává.

Jste autorkou už několika kuchařek. Lze podle ohlasů usoudit, jaký mají Češi vztah k vaření?
Rozhodně kladný. Češi jsou mlsní, a ačkoli jsme v něčem trochu konzervativní, tak vaření lidi prostě baví. Domácímu gastru přispěl také covid, během které začali v kuchyni experimentovat i ti, co vaření dřív tolik nedali. Moje první kuchařka je o vaření a pěstování chilli, takže jde o poměrně specifickou cílovku, ale i tak si své publikum našla. Druhá je o šetrném vaření beze zbytku. To zase rezonuje i u starší generace a vegetariánů, knížka je totiž celá bezmasá.

Kolik receptů jste vyzkoušela ve vlastní kuchyni?
Toho už se asi nikdy nedopočítám, leda bych si odečetla svou původní váhu od té aktuální. Každopádně to budou tisíce, jako kulinární redaktorka pracuji dlouhé roky a mezitím samozřejmě vařím i pro běžnou potřebu nebo piluji recepty, které se mi v práci nedaří.

Vymýšlíte i svoje vlastní recepty, nebo raději sáhnete po osvědčených recepturách?
Recepty zpravidla vymýšlím vždy originální, abych měla jistotu, že budou čtenářům fungovat a také aby oni věděli, že u nás najdou obsah, který jinde není. Když ale ochutnám něco super u kamarádů nebo rodiny, ráda zveřejním i takový recepis –⁠ většinou je léty prověřený a byla by škoda ho tutlat jen pro sebe. Stejně tak jsou jídla, u kterých není pro mnoho invence prostor, protože základní suroviny a poměry už jsou víceméně dané.

Například?
Třeba svíčkovou sice uvařím tak, aby nebyla příliš mastná nebo zbytečně moučná, ale kořenová zelenina, hovězí maso a smetana v ní bude při tradičním pojetí vždy.

Jaký je váš názor na kampaně proti masu a módě vegetariánství a veganství?
Do jisté míry to móda je, ale vzhledem k současnému stavu přírody (a s ohledem na sedavý životní styl mnoha z nás) ji vítám, občasné odlehčení nám může jedině prospět.

KAM DÁL: Vláda může šetřit, ale nechce. Naše dluhy nikdo nezaplatí, bude to jen horší, připustil ekonom.