Netrapte se s loupáním česneku, pomůže vám teplá lázeň

S jednodušším loupáním česneku vám pomůže teplá lázeň
  |   zajímavost

Tento druh cibulové zeleniny má celou řadu zdravotních benefitů, její příprava nám ale někdy může dát pořádně zabrat. Řada lidí se přidání česneku do jídla vyhýbá jen kvůli tomu, že ho nechtějí pracně loupat. Naštěstí ale existují způsoby, které vám tento nelehký úkon mohou ulehčit.

Česnek se používá k léčbě celé řady zdravotních neduhů již celá tisíciletí, jak na svém webu uvádí Healthline. Tuto aromatickou zeleninu používali k léčbě staří Řekové, Egypťané, Babyloňané, Římané a dokonce i Číňané, jak dokazují studie.

Moderní věda jeho pozitivní účinky na naše zdraví potvrdila, většina z nich je spojena se sloučeninami síry, které vznikají, když kousek česneku rozžvýkáte, nakrájíte nebo rozdrtíte. Česnek obsahuje mimo jiné také selen, mangan, vitamín B6 a vitamín C.

Díky své štiplavé chuti a aromatické vůni je také oblíbenou přísadou do celé řady běžných pokrmů.

Posílení imunity

Česnek je ingrediencí, na kterou byste zejména na podzim a v zimě rozhodně neměli zapomínat, dokáže totiž posílit naši obranyschopnost, jak na svém webu uvádí Everyday Health.

Pravidelná konzumace česneku totiž v našem organismu může zvýšit počet buněk, které bojují proti virům v našem krevním oběhu, jak dokazují studie. Pravidelná konzumace česneku nebo česnekového extraktu nám může pomoci nejen s prevencí nákazy, ale také s rychlejším odezněním nemoci.

Snížení vysokého krevního tlaku

Přidávání této aromatické zeleniny do vašich pokrmů nebo konzumace doplňků stravy s jejím extraktem vám může mimo jiné pomoci i se snížením vysokého krevního tlaku, jak dokazují studie. Snížením vysokého krevního tlaku zároveň předcházíte vzniku kardiovaskulárních onemocnění, ke kterému může tento nebezpečný stav vést. Kardiovaskulární choroby jako infarkt nebo mrtvice jsou nejčastější příčinnou úmrtí na světě, jak dokazují výzkumy.

Pravidelnou konzumací česneku tak můžete do určité míry předcházet i předčasné smrti.

Snížení vysoké hladiny cholesterolu

O zařazení česneku do jídelníčku by měli uvažovat mimo jiné také lidé trpící vysokou hladinou cholesterolu v krvi, tato zelenina vám totiž může pomoci ji snížit, jak dokazují studie. Zároveň ale účinně pomáhá i s prevencí vzniku tohoto stavu.

Jak česnek oloupat rychle a jednoduše?

Pokud máte problémy s oloupáním jednotlivých stroužků česneku, máme pro vás dobrou zprávu, jde to i jinak. Stačí je jen předtím, než je budete chtít použít, na 10 až 15 minut namočit do teplé vody, poté je budete moci oloupat velmi jednoduše, jak na svém webu uvádí Express.

Zdroj: Healthline, Everyday HealthExpress

KAM DÁL: Hubnutí v zimě: Zrychlete váš metabolismus.

Klíčová slova: