Bramboráky, které vám budou závidět i sousedé, zvládnete s několika drobnými triky. Česnek a majoránka provoní nejen váš byt

Česnek, majoránka, kmín... Cítíte tu vůni?
  |   zajímavost

K vynikajícímu jídlu, které provoní celý byt, dům i panelák a na které dostanou chuť všichni sousedé, stačí velmi málo. Pár brambor a několik dalších surovin. I když je nemožné odolat už jen bramborákům podle základního receptu, může nás překvapit, jak snadno se dá ještě vylepšit. Že to není možné? Ale ano… 

Bramborák jsme většinou zvyklí považovat za hlavní chod, často “jen tak”. Vynikající smažená bramborová placka láká vůní česneku a majoránky tak intenzivně, že nic jiného ke gurmetskému štěstí vlastně ani nepotřebujeme. Zkusme se ale na bramborák podívat také trochu jinak - bude pořád stejně chutný a voňavý, jen dostane docela nový rozměr. 

Ke guláši těžko najdete něco lepšího

Není žádným tajemstvím, že je možné bramboráky, nebo snad spíš bramboráčky, využít jako vynikající přílohu ke guláši. Možná jste si už někdy takové jídlo v restauraci objednali, ale napadlo vás udělat si ho také doma? Většina kuchařek (nebo samozřejmě i kuchařů) se zdráhá vařit guláš a k němu ještě smažit bramboráky, ale ruku na srdce - příprava knedlíku také nějaký čas zabere a s bramborákem je guláš přece jen zase o něco zajímavější. Tak s chutí do práce a hotovo bude dřív, než bychom si mysleli. 

Usmažit a naplnit...

Stejně jako přílohu můžeme bramborák využít k naplnění - ať už se rozhodnete pro cmundu po kaplicku, tedy bramborák plněný kysaným zelím a plátkem uzeného masa, nebo snad o klasický plněný bramborák s masovo-zeleninovu směsí třeba podle rodinného receptu, své strávníky nikdy nezklamete. Nechce se vám snad smažit bramborák a připravovat náplň? Není nic jednoduššího než na kostičky nakrájené uzené maso, osmažené kousky kuřete, papriku, ale třeba i zelí nebo kolečka dobrého párku přimíchat rovnou do těsta. Vynikající jsou také kuřecí rarášky, což jsou vlastně jen plátky kuřecího masa obalené - nebo lépe řečeno namočené - v hustém bramborákovém těstě. Pokud by těsto na mase nedrželo, je možné kousky kuřete nejprve jemně pomoučnit nebo zkrátka na pánev klást nejprve vrstvičku těsta, na něj maso a vše přikrýt další bramborovou vrstvičkou. 

Pár jednoduchých triků

Chuť bramboráku bude vynikající v každém případě, zvlášť když ke smažení použijete směs oleje a sádla. Dobré je také využít ke smažení nerezovou pánev, která zaručí ty nejlepší výsledky vašeho snažení (a smažení). Pak už stačí zvolit správnou teplotu smažení, protože při nízkém stupni bychom bramborák nedosmažili do správné barvy a křupavosti a při vysokém bychom jej na povrchu připálili a uvnitř černé krusty pak našli syrové těsto.
Dalším trikem, který pomůže k dokonalému výsledku, k němuž patří i ta správná zlatá barva bramboráku, je využití teplého mléka, kterým přelijeme nastrouhané brambory poté, co z nich zcedíme vodu, kterou pustily při strouhání. Sami uvidíte ten rozdíl! 

Bramboráky se strouhankou? Proč ne? 

Milujete bramboráky spíš vláčnější, nebo naopak ty, které při každém kousnutí krásně křupou? Pokud patříte do druhé skupiny uctívačů tohoto jednoduchého pokrmu, i pro vás se nabízí jeho další možné vylepšení. I když většina receptů uvádí, že je nutné do těsta přidat hladkou mouku, v některých případech se autoři kuchařek přiklánějí ke kombinaci hladké a polohrubé mouky, věřte, že to bude strouhanka, kterou odteď budete do bramboráků přidávat už vždy. Tenhle jednoduchý trik zařídí, že každé zakousnutí do bramboráku nejen ucítíte, ale také uslyšíte. 

Abyste si pochutnali bez utrpení

Bramboráky milujete, ale už předem je vám jasné, že prožijete bezesnou noc s bolestí břicha? Takové utrpení není vůbec nutné podstupovat. Stačí místo čerstvého česneku do těsta přidat ten sušený a ve většině případů bude po problémech, navíc jídlo tím zaručeně neutrpí ani na chuti, ani na vůni. Tak tedy dobrou chuť třeba už dnes večer!

Zdroj: rodinná kuchařka paní Ivy

KAM DÁL: Manželka si chtěla pustit video ze svatby. Čekalo ji ale nemilé překvapení

 

Klíčová slova: