Hubnutí v zimě: Zrychlete váš metabolismus

Se zrychlením vašeho metabolismu vám pomůže mimo jiné i vysoký obsah bílkovin ve stravě
  |   zajímavost

Jedním z nejúčinnějších pomocníků při ztrátě hmotnosti je rychlý metabolismus. S rychlým metabolismem totiž naše tělo dokáže spálit mnohem větší množství kalorií a urychluje tak ztrátu hmotnosti.

Metabolismus označuje soubor chemických reakcí v našem těle, které naše tělo udržují živé a zajišťují, aby správně fungovalo, jak na svém webu uvádí Healthline.

To zahrnuje mimo jiné i přeměnu zkonzumované potraviny na energii, kterou potřebujeme k dýchání, pohybu, opravě poškozených buněk a dalším tělesným procesům, ale i k veškerým aktivitám.

Bazální metabolismus

Pojem "metabolismus" je často používán k označení našeho bazálního metabolismu, tedy k tomu, kolik kalorií naše tělo spálí v klidovém režimu, jak na svém webu uvádí Garnet Health. Jde tedy o kalorie spálené bez jakékoliv fyzické aktivity.

Na rychlost našeho bazálního metabolismu může mít vliv hned několik faktorů, mezi které patří pohlaví, strava, věk, zdravotní stav, stavba těla a další, jak dokazují studie. Rychlejší bazální metabolismus nám může pomoci nejen spálit více kalorií při sledování televize či ve spánku, ale také zvyšuje počet kalorií spálených během jakékoliv fyzické aktivity.

Jak zrychlit náš bazální metabolismus?

Naštěstí existuje hned několik zaručených způsobů, jak můžeme rychlost našeho metabolismu jednoduše zrychlit, jak na svém webu uvádí Piedmont Healthcare.

Pravidelné cviky se závažím

Pokud chcete, aby bylo vaše tělo schopné spálit mnohem více kalorií dokonce i v klidovém stavu, je ideální, abyste se pravidelně věnovali cvičení se závažím.

Tento typ cvičení je totiž velmi efektivním nástrojem pro nabírání většího množství svalové hmoty, která je metabolicky aktivnější než tuk. Pravidelné cvičení se závažím vám tak pomůže zrychlit váš metabolismus, jak dokazují studie.

Pijte více vody

Existují ale i mnohem jednodušší způsoby, jak přispět ke zrychlení vašeho metabolismu, patří mezi ně i výměna slazených nápojů za obyčejnou vodu. Pití vody místo slazených nápojů, které obsahují vysoké množství kalorií, automaticky sníží váš celkový kalorický příjem a pomůže vám tak se shozením přebytečných kilogramů.

Pití většího množství vody může také zrychlit váš metabolismus, jak dokazují výzkumy.

Jídelníček bohatý na protein

Při plánování jídelníčku se zaměřte na to, aby každý pokrm, který do něj zahrnete, obsahoval dostatečné množství proteinu.

Konzumace jídla má na naše tělo tzv. termický efekt, to znamená, že těsně po konzumaci jakéhokoliv pokrmu se náš metabolismus na nějakou dobu zvýší.

Nejvyšší termický efekt způsobují právě pokrmy s vysokým obsahem bílkovin, jak dokazují studie.

Zdroj: HealthlineGarnet HealthPiedmont Healthcare

KAM DÁL: Potraviny, které vás zahřejí: V chladném počasí vsaďte na banán, kmín a další.