Tyto potraviny způsobují záněty v těle: O jaká jídla jde a proč se jim vyhnout?

Zdraví nebezpečné mohou být podle výzkumů i nejrůznější druhy uzenin. Mimo jiné přispívají i ke vzniku rakoviny a onemocnění srdce
  |   zajímavost

Určitá míra zánětlivosti v těle je nutná, pomáhá nám totiž s jeho obranou v nemoci nebo při zranění. Problém ale nastává v případě, kdy se zánětlivost v těle stane chronickou. Tento nebezpečný stav přispívá ke vzniku celé řady vážných nemocí, vede k němu mimo jiné i konzumace určitých druhů potravin.

Výzkumy poukazují na to, že dlouhodobá vysoká míra zánětlivosti v těle může vést mimo jiné ke vzniku srdečních onemocnění, cukrovky, ale i k obezitě.

Mezi potraviny, kterým bychom se měli raději vyhnout, abychom tomuto nebezpečnému stavu předešli, patří:

Cukr

Tato celosvětově oblíbená ingredience je jedním z hlavních důvodů zvýšené zánětlivosti v organismu, jak dokazují studie. Ideální tak je se cukru zcela vyhnout, pokud se bez něj ale neobejdete, měli byste jeho příjem alespoň omezit.

Umělé trans tuky

Existuje hned několik typů tuků, které ve stravě přijímáme, umělé trans tuky jsou tím zdravotně nejzávadnějším, jak dokazují studie.

Zvyšují riziko vzniku vážných onemocnění a způsobují záněty v těle. Vznikají přidáním vodíku k nenasyceným tukům, tento proces změní jejich konzistenci na mnohem pevnější.

Na obalu potravin je často najdete pod označením hydrogenové oleje.

Rafinované uhlohydráty

Jde o určitý typ sacharidů, který zvyšuje zánětlivost v těle, jak dokazují studie. Není ale potřeba "bát se" všech sacharidů, např. ty ve formě ovoce, které lidé jedli po staletí, vám v přiměřených dávkách nijak neuškodí.

Alkohol

Nadměrná konzumace alkoholu může vést k celé řadě zdravotních problémů, mimo jiné i ke zvýšení zánětlivosti v těle. Výzkumy poukazují na to, že mezi konzumací alkoholu a mírou zánětů v těle existuje přímá úměrnost.

Čím více alkoholu pijeme, tím více máme v těle zánětů.

Průmyslově zpracované maso

Studie dokazují, že konzumace průmyslově zpracovaného masa je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny žaludku, cukrovky, rakoviny tlustého střeva a srdečních chorob.

Klobáse, slanině, uzenému masu a dalším podobným pochoutkám je tedy lepší se vyhnout obloukem.

Zdroj: Healthline, National Library of Medicine

KAM DÁL: Upečte si jablečný koláč s Monikou Absolonovou.