Syrové maso: Můžeme ho v klidu jíst, nebo je lepší se mu vyhnout obloukem?

Syrové maso může obsahovat nebezpečné patogeny
  |   zajímavost

Nejrůznější typy jídel, které zahrnují tepelně neupravené maso, jsou běžnou a oblíbenou součástí hned několika světových kuchyní. Může být ale pojídání syrového masa hazardem se zdravím? Na co bychom si měli dávat pozor?

Jedním z nejoblíbenějších jídel připravených ze syrového masa je tatarák, který má své fanoušky všude po světě. Tato lahůdka ale s sebou nese určitá rizika, a to dokonce i tehdy, kdy si ji objednáte v restauraci.

Tepelně neupravené maso totiž může obsahovat nejrůznější viry, toxiny, bakterie a dokonce i parazity, které by pečení v troubě nebo osmažení na pánvi nepřežili.

U poražených zvířat totiž často dochází k situaci, kdy se jejich vnitřní orgány omylem natrhnou a jejich obsah poté kontaminuje maso zvířete. Při této nehodě dochází k přenosu nejrůznějších patogenů na kusy masa, které poté putují na prodejní pulty supermarketů nebo do kuchyní v restauracích.

Mezi nebezpečné patogeny, na které můžeme v syrovém mase narazit, patří mimo jiné bakterie E. coli, Listeria monocytogenes, Salmonella, Clostridium perfringens a Campylobacter, jak dokazují výzkumy.

Nejen tatarák, ale i sushi

Mezi ty nejoblíbenější pokrmy zahrnující syrové maso patří:

  • Tatarský biftek: mletý syrový hovězí steak smíchaný s kořením, cibulí a žloutkem
  • Tatarák z tuňáka: nasekané nevařené maso z tuňáka smíchané s bylinkami a kořením
  • Carpaccio: jde o tenké plátky syrového hovězího masa nebo ryby, tento pokrm je oblíbený zejména v Itálii
  • Mett: německý pokrm obsahující syrové vepřové, který je ochucený solí, pepřem a česnekem nebo kmínem
  • Některé druhy sushi: japonské jídlo, které je kombinací rýže a syrových ryb
  • Ceviche: syrová ryba v citrusové šťávě

Ideální je se těmto a dalším pokrmům, které obsahují nevařené maso, vyhnout. Pokud ale bez syrového masa zkrátka nemůžete být, raději si ho připravte doma.

To, že si tatarák nebo carpaccio objednáte z restauračního jídelního lístku, totiž není zárukou kvality. Ideální je koupit si čerstvé maso od místního farmáře a dodržovat veškeré bezpečnostní postupy při jeho přípravě.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Zázračné chilli papričky: Pomohou vám mimo jiné i s prevencí rakoviny, to ale není vše.

Klíčová slova: