Dokonce i obyčejná voda nám může uškodit. Záleží na tom, jak ji pijeme

Vodu bychom měli pít zásadně vsedě
  |   zajímavost

Ze všech stran slyšíme, jak je dostatečná hydratace důležitá. Jen málokdo ale zdůrazňuje, jak přesně náš organismus hydratovat. Nestačí totiž zaměřit se pouze na množství vody, na zdravotní problémy si totiž můžeme zadělat i jejím nesprávným pitím.

Dokonce i lehká dehydratace nám může způsobit četné zdravotní problémy, mezi které patří mimo jiné bolest svalů, únava, ale i bolesti hlavy, jak na svém webu uvádí Národní zdravotní služba.

Dostatečná hydratace je stěžejní také pro správnou funkci naší obranyschopnosti, proudění lymfy v těle a celou řadu dalších důležitých procesů, jak dokazují výzkumy.

Důležité je ale, nejen kolik vody vypijeme, zaměřit bychom se měli také na to, jak ji pijeme. Pojednává o tom mimo jiné i nejstarší lékařská nauka o životě, ajurvéda.

Podle ajurvédy nám pouze dostatečná hydratace zdraví nezaručí, je nutné se zaměřit na samotný proces pití vody.

Vodu pijte teplou

Podle ajurvédy je teplá voda obohacena o energii, ale také o "shukshmu", v překladu propustnost, jak na sociálních sítích informuje expertka na ajurvédu Radhi Devluka.

Podle ajurvédy může mít naše tělo v případě, kdy pijeme studenou vodu, problémy s jejím vstřebáním. Teplá voda je na druhou stranu velmi lehce vstřebatelná. Pouhá vyšší teplota vody nám může pomáhat mimo jiné zbavit se plynatosti nebo jiných trávicích problémů, jak dokazují studie.

Vodu je nutné nechat předtím, než ji vypijeme, ohřát alespoň na pokojovou teplotu. Rozhodně bychom se měli vyhnout pití vychlazené vody přímo z lednice.

Pijte vsedě

Podle léty prověřené ajurvédské nauky záleží také na tom, jestli při pití vody stojíme, či sedíme. Pití vody ve stoje není ideální, voda se poté podle ajurvédy může nahromadit v určitých částech těla a způsobovat otoky.

Pití vody za chůze a ve spěchu vede mimo jiné i k tomu, že naším tělem poté postupuje mnohem rychleji. Voda je důležitá pro nespočet procesů v našem těle, jedním z nich je i zbavení se škodlivin. V případě, že naším tělem projde příliš rychle, se může stát, že se nám tyto škodlivé látky začnou v organismu hromadit. „Nahromadění škodlivých látek v těle poté může vést k celé řadě zdravotních problémů,“ varuje Radhi Devluka.

Nespěchejte

Ideální je dát si při pití vody pořádně na čas. Podle ajurvédy je nejlepší pít vodu po troškách v průběhu celého dne a za každou cenu se vyhnout hltání velkého množství vody na ex.

Pomalé pití vody totiž dává našemu tělu dostatek času na to, aby ji správně vstřebalo. Můžete tak předejít mírné dehydrataci. Důležité je také vyhnout se pití většího množství tekutin těsně před spaním. Tento zlozvyk totiž zatěžuje naše močové ústrojí a nutí nás chodit v noci na toaletu a ruší tak náš spánek.

Sklenice vody po probuzení

Přes noc se v našem těle hromadí toxiny, které nám v případě jejich nahromadění v našem organismu mohou způsobit celou řadu zdravotních problémů. Ideální je tak se jich co nejdříve zbavit pomocí vypití sklenice vody.

Důležité je si ale nejdříve vyčistit zuby, včetně jazyka, nebo si alespoň vypláchnout pusu. Přes noc se nám totiž v ústech hromadí bakterie, které bychom v opačném případě vypili spolu s ranní sklenicí vody.

Nepijte hned po nebo před jídlem

Podle ajurvédy je důležité mezi jídlem a pitím udělat zhruba 45minutovou pauzu, a to jak před jídlem, tak i po.

Konzumace většího množství vody totiž může zředit naše žaludeční šťávy a náš organismus tak může mít problémy s trávením přijaté potravy.

Zdroj: National Health Service, YouTube/ Radhi Devluka

KAM DÁL: Spánková pozice, která vám pomůže od bolavých zad.