Chcete zažít dobrodružství z křesla? Pořiďte si budku či krmítko s kamerou

Pozorujete rádi ptáky na krmítku? A chtěli byste nahlédnout ještě více do jejich soukromí? Tak čtěte dále
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Sice se vám zdá, že v lednu je ještě brzy na vyvěšování budek, ale opak je pravdou. Na hnízdění je času dost, ale ptáci v zimě vyvěšené budky vyhledávají i k přenocování a na jaře, když nastane čas k hnízdění, už vědí, kde hledat nový domov pro vyvedení svých potomků. Chcete  ještě více nahlédnout do soukromí opeřenců? Tak čtěte dále.

Mnoho druhů našich ptáků vyhledává k hnízdění dutiny stromů. Některé druhy si vystačí jen s různými škvírami ve stromech třeba jen pod kůrou. Všem těmto ptákům můžeme nabídnout k vyhnízdění budky, protože starých stromů s dutinami je málo.

Nejde jen o to umožnit ptákům najít domov, ale zahradníci si tím přilákají svoje pomocníky v boji se škůdci. Nezanedbatelným významem je i výchova veřejnosti a hlavně dětí k lásce k přírodě a poznání.

Požadavky na hnízdní budky

Hnízdní budka musí vyhovovat z mnoha pohledů. Základem je, jakému druhu je určena. Důležité je také, abychom nekvalitní budkou spíše nepřihráli potravu predátorům. Takže musí splňovat i ochranu hnízdících ptáků. Rozměry vletových otvorů pro nejběžnější druhy ptáků najdete třeba zde.

Nalákejte opeřence do krmítek tukovou směsí. Vyrobíte ji ohřátím nesoleného loje nebo sádla. Sádlo či lůj nakrájíte na menší kousky a roztavíte při nižších teplotách. Když začne rozpuštěný tuk tuhnout, zamícháte do něj semena slunečnice a drcená či hrubě namletá jádra vlašských a lískových ořechů. Můžete přidat proso, mák, pšenici, ale i ovesné vločky, sezam. Krmítko pak vyvěsíte na místo, kam nesvítí slunce.

Sledujte ptáky on-line

Pokud si chcete užít radost z toho, jak jste ptákům pomohli, máme pro vás zajímavý tip. Pozorujete rádi opeřence na krmítku? Chtěli byste nahlédnout také do jejich soukromí při hnízdění? I to se dá zajistit. Firma BudCam.cz nabízí ptačí budky s kamerou pro sledování hnízdění on-line. V nabídce má i krmítka s vestavěnou kamerou.

Projekty s Českým rozhlasem

Pamatujete si na projekty, jakými jsou například Africká odysea či Sokoli v srdci velkoměsta? Za těmito projekty stojí právě tato firma, která dodává a dodávala technické vybavení, pomoc s návrhem i instalací systémů. Na projektech spolupracuje s Českým rozhlasem Online a Leonardo.

Mimo již zmíněný projekt o sledování tahu černých čápů (Africká odysea) jsou to ještě monitorování porodu nosorožce bílého (Mládě milenia) nebo Odhalení - reality show o sledování goril v pražské ZOO. Budky dodávané firmou doporučuje Česká společnost ornitologická.