Chcete na balkoně vlastní zahrádku? Můžete si ji snadno vyrobit

Díky lampičkám a lucernám bude váš balkon působit útulněji
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Ne každý má to štěstí, aby si mohl užívat rozkvetlé jaro na vlastní zahradě. Pokud ale máte aspoň balkon, nemusíte smutnit. I v městské zástavbě se totiž dá vytvořit oáza klidu plná voňavých rostlin a bylinek, a k tomu i příjemné posezení. Stačí jen vědět, jak na to.

Vychutnat si ranní kávu na balkoně je pro lidi žijící v bytech často jediným způsobem, jak na chvilku vypnout a zapomenout na ruch velkoměsta. Také proto existuje spousta šikovných vychytávek, díky kterým se dá balkon proměnit v útulnou malou zahradu. Ze všeho nejdříve je ale potřeba naplánovat, co všechno chceme na balkoně vzhledem k omezenému prostoru mít.

Začněte plánkem a rozpočtem

Na začátku si načrtněte jednoduchý plánek, abyste měli představu, jak velký váš balkon je a jaký nábytek, truhlíky, květináče a podobně se na něj vejdou. Nekupujte žádnou z těchto věcí naslepo, byli byste pak zbytečně zklamaní, že na ně nemáte dostatek prostoru. Určitě si také stanovte rozpočet, dokonce i vybavení malého balkonu se může hodně prodražit.

Vyrobte si lampičku během několika minut
Na balkoně můžete trávit klidně i dlouhé letní večery, když se postaráte o vhodné osvětlení. Romantickou atmosféru snadno vytvoří lampička z obyčejné zavařovací sklenice. Přestříkejte ji sprejem s matným skleněným efektem, který se běžně prodává v obchodech s hobby potřebami. Do sklenice pak vložte vánoční světýlka na baterky, zapněte je a sklenici uzavřete. Lampičku můžete umístit na parapet nebo odkládací stolek.

Květiny vybírejte s rozmyslem

Až budete vybírat rostliny, myslete na to, aby byly odolné a především aby jim vyhovovala orientace vašeho balkonu i to, jak dlouho na ně slunce přes den svítí.

Klimatické podmínky na balkonech mohou být na rozdíl od zahrady extrémní, často s velkými výkyvy teplot. Dobře uděláte, když si na balkon pořídíte mrazuvzdorné rostliny, které vydrží na vašem balkoně i v zimních měsících. Ty ostatní byste totiž museli uskladnit ve sklepě, aby nezahynuly.

Spotřeba vody může překvapit

Předtím, než svůj balkon proměníte v malou zahrádku, uvažujte také nad tím, kolik vody spotřebujete na zalévání. Na jižně nebo západně orientovaném balkonu jí budete určitě potřebovat více.

Nezapomeňte ani na to, že jednou za čas určitě odjedete na dovolenou. Jestliže si ji dopřáváte jen jednou, dvakrát do roka, najděte někoho, kdo vám bude po tu dobu rostliny zalévat. Jestliže cestujete často a rádi, investujte do samozavlažovacích truhlíků.

Vyhrajte si s nábytkem i doplňky

Pořídit nábytek na balkon není nic složitého, ale měli byste dodržovat několik zásad. Tou hlavní je, že by měl být pokud možno skladný, aby se vám nepletl pod nohy, až budete zalévat květiny. Pokud je váš balkon opravdu malý, pořiďte si sklápěcí stolek i židle. Za chladných rán i večerů můžou být židle studené, kupte si proto pohodlné sedáky.

Myslete ale na to, že se snadno zašpiní a budete je muset poměrně často prát. Větší prostor na sezení se dá skvěle zaplnit truhlou, která vám poslouží jako lavička a zároveň do ní uskladníte pomůcky na pěstování, ale i teplé deky a další drobnosti. Určitě se zamyslete také nad osvětlením balkonu a pořiďte si lampičky nebo třeba lampionky na vytvoření romantické atmosféry. Na internetu najdete celou řadu skvělých tipů, jak si podobné osvětlení vyrobit i doma. Inspirujte se i v naší fotogalerii.

Klíčová slova: