3 nejčastější zahradní škůdci: Jak je poznat a účinně se jich zbavit

V boji proti mšicím vám pomůže ocet i jar
  |   zajímavost

To, že na svých rostlinách najdete škůdce, je celkem běžné. Rozhodně to není důvod k panice. Na druhou stranu bychom ale toto zjištění neměli úplně ignorovat. Škůdci se totiž poměrně rychle množí. Mohli by tak na vaší zahradě způsobit větší škody, než si myslíte.

Asi každý zahrádkář je na svou zahradu pyšný a chce, aby vypadala co nejlépe. To ale vyžaduje hodiny tvrdé práce, které navíc často zhatí právě škůdci. Rozhodně se tedy vyplatí vědět, jak se jich účinně zbavit, dokud je ještě čas.

Tiplice obrovská

Tito zahradní škůdci, kteří se vzhledem nápadně podobají komárům mohou být důvodem, proč je váš trávník flekatý. Tento druh hmyzu totiž klade své larvy ke kořenům trav, které poté rostliny postupně oslabují. Pokud tedy zaznamenáte, že váš trávník na určitých místech ztrácí barvu, zkontrolujte kořeny rostlin.

Naštěstí lze výskytu těchto škůdců poměrně lehce předejít. Tiplice obrovské totiž milují vlhkost. Ideální je tak vyhnout se nadměrnému zalévání trávníku, pomůže ale také výživa s vysokou kyselostí, jako je mimo jiné i síran železitý.

Jak si udržet krásný trávník i v létě najdete zde.

Mšice

Problémy s mšicemi měl asi už každý zahrádkář. Tento malý hmyz hruškovitého tvaru ale i přes svou velikost může na zahradě napáchat vážné škody. Jejich přítomnost poznáte mimo jiné i podle žloutnutí, černání a kroucení listů.

Mšic se nejlépe zbavíte pomocí přidání několika čajových lžiček jaru, nebo octa do láhve se sprejovým uzávěrem. Směsí poté stačí rostliny postříkat, nechat ji působit a máte po problému.

Svilušky

Tento druh škůdce poznáte podle skvrn nebo pavučin na listech rostlin. Nejvíce se jim daří v horkém a suchém počasí. Měli bychom si na ně tedy dávat pozor zejména v letních měsících. Naštěstí se jich lze poměrně lehce zbavit, stačí rostliny pravidelně mlžit pomocí vody ve spreji. Můžete do vody přidat i několik kapek mátového nebo citronového esenciálního oleje, ty jsou totiž pro svilušky toxické.

Pomůže vám také zanechání misek s vodou vedle stonků rostlin, vytvoříte tak větší vlhkost v jejich okolí.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Hortenzie: Jak zajistit, aby přečkaly vlny veder.

Klíčová slova: