Hortenzie: Jak zajistit, aby přečkaly vlny veder

Při péči o hortenzie ve vysokých teplotách je nutné si dávat pozor mimo jiné i na čas zálivky
  |   zajímavost

Tento nádherný druh květin je jedním z těch nejoblíbenějších. Péči o hortenzie zvládne opravdu každý, zároveň ale udělají velkou parádu. Nebezpečím jsou ale pro tento typ květin vysoké teploty, naštěstí ale existuje několik tipů a triků, které vám pomohou je během horkých dnů před sluncem uchránit.

Hortenzie se vyjímají téměř na každé zahradě, mají totiž nádherný košatý tvar a můžete si vybrat hned z několika odstínů. Navíc jsou tyto květiny poměrně nenáročné, ve vysokých teplotách je ale přeci jen nutné zajistit, že se jim dostane trocha péče navíc.

V opačném případě by vás na zahradě místo sytě zelených listů a barevných květů čekaly zhnědlé květiny, které by už moc parády nenadělaly.

Důležité je si na péči o vaši zahradu, tedy alespoň v případě hortenzií, vzpomenout ještě předtím, než očekávané vlny veder vypuknou. V jejich průběhu totiž už může být na záchranu těchto rostlin pozdě. Hortenzie je nutné na vyšší teploty pořádně připravit. Zajistíte tak, že květiny vedra nejen přečkají, ale také nepřijdou k úhoně. 

Jedním z tipů je se ještě před výsadbou hortenzií ujistit o tom, že půda, do které je sázíte, obsahuje dostatek organické hmoty, která jí pomáhá udržet si v sobě vlhkost. Skvělým prostředím pro výsadbu hortenzií je mimo jiné i půda s vysokým obsahem jílu. Důležité je ale i konkrétní místo výsadby, které by se mělo ideálně nacházet v polostínu.

Dále je nutné tyto květiny pravidelně zalévat buď brzy ráno, nebo pozdě večer, a to každý den. Dokonce i jednodenní vynechání se totiž hortenziím může stát osudným. Dbejte i na dodržování času zálivky.

Pokud vaše květiny zalijete přes den, kdy venkovní teploty dosahují svého maxima, s největší pravděpodobností se většina vody z půdy vypaří dříve, než ji budou rosliny moci vstřebat. Při zalití brzy ráno či pozdě večer ale rostliny vodu bez problémů vstřebají a zůstanou dostatečně hydratované po celý den.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Zahrada v létě: Nejčastější chyby, kterými si ničíte trávník.

Klíčová slova: