Jak se jednoduše zbavit mechu jednou provždy

Zbavit se mechu vám mimo jiné pomůže i jedlá soda
  |   zajímavost

K odstranění mechu z vašich zahrad či prostorů mezi dlaždicemi nepotřebujete žádné speciální přípravky. Zvládnete to i jednoduše podomácku, bude vám stačit jen několik běžných ingrediencí, které už s největší pravděpodobností máte doma.

Nejen, že mech často kazí vzhled naší zahrady či dlážděných prostor, ale může být i nebezpečný.  Mech totiž bývá za určitých podmínek velmi kluzký a může tak způsobit celou řadu vážných nehod. S jeho odstraněním bychom tedy rozhodně neměli otálet, můžeme tak předejít mimo jiné i zlomeninám či úrazům hlavy.

Nicméně právě tyto měsíce jsou pro růst mechu ideální. Mech je postrachem celé řady zahrádkářů, objevuje se totiž hned, jakmile se na trávníku vyskytne stinná a vlhká plocha a pro většinu lidí je velkým oříškem. Mechovému porostu se totiž daří zejména v období, ve kterém se vyskytuje velké množství srážek, které poté udržují půdu téměř permanentně vlhkou.

Mech se může objevit opravdu téměř na jakémkoliv povrchu. V oblibě má, zdá se, zejména spáry mezi venkovními dlaždicemi. V tomto případě je manuální odstanění této rostliny opravdu velmi náročné, a to zejména pokud nemáte to správné náčiní, které by se do těchto spár bez větších problémů vešlo.

Tuto nízkou rostlinu sice můžeme poměrně jednoduše odstranit ručně nebo pomocí zahradní motyčky, problém je ale v tom, že se často vrací.

Naštěstí ale existují způsoby, jak se tohoto kluzkého porostu zbavit jednou provždy.

 

Odstranění mechu jedlou sodou

Jedlá soda je nejen skvělým pomocníkem při úklidu domácnosti, ale také vám pomůže zbavit se mechu.

  1. Stačí jen rozmíchat 2 až 3 polévkové lžíce jedlé sody ve sklenici vody a počkat, až se zcela rozpustí.
  2. Poté už jen stačí směs nalít do láhve se sprejovým uzávěrem a nastříkat ji přímo na místa, kde mech roste.
  3. Počkejte zhruba 2 až 3 dny, mech se poté zbarví do hněda a půjde velmi lehce odstranit. Poté už ho jen stačí sebrat pomocí zahradnických rukavic a máte po problému.

Zbavte se mechu pomocí octa

Skvělým bojovníkem s mechem je také obyčejný ocet, který má doma téměř každý z nás. Funguje totiž stejně efektivně jako některé komerční přípravky určené k odstranění mechu. Použitím octa místo speciálních přípravků se ale vyhnete použití potenciálně nebezpečných chemikálií a navíc ještě ušetříte.

  1. Stačí jen smíchat 1 polévkovou lžíci octa se zhruba 3 litry vody.
  2. Směs nalijte do láhve se sprejovým uzávěrem a poté už jen aplikujte přímo na mech.
  3. Mech sprejujte směsí vody a octa každý den, dokud nezhnědne, poté už ho stačí jen odstranit.
  4. Pokud vám směs nebude fungovat, přilijte do ní zhruba 1 polévkovou lžíci octa navíc.
  5. Nakonec už jen mech posbírejte pomocí lopatky nebo pouze se zahradnickými rukavicemi a máte vystaráno.
Tyto dva způsoby odstranění mechu jsou nejšetrnější jak k vaší zahradě, zdrojům pitné vody, tak k domácím mazlíčkům, kterým nijak neuškodí.

Odstranění mechu za pomocí jaru na nádobí

Ideální je použít netoxický jar na nádobí s přírodními ingrediencemi, zejména pokud odstraňujete mech v blízkosti studny.

  1. Smíchejte 30 ml jaru se zhruba 4 litry vody a směsí naplňte láhev se sprejovým uzávěrem. Nasprejujte směs přímo na mech. Ideální je směs nasprejovat z větší blízkosti, abyste neponičili i okolní trávu.
  2. Poté už jen opět stačí počkat, až mechový porost odumře a zhnědne, a velmi lehce ho můžete z trávníku odstranit.

Odumřelý mech poté můžete odstranit buď ručně, nebo pomocí zahradní motyčky. Pokud máte doma nějaké domácí mazlíčky, pro jistotu zajistěte, ať se k mechu v době působení octové směsi nepřibližují.

Zdroj: ExpressGrove, Scotts, ExpressThe Spruce

KAM DÁL: Břečťan popínavý: Proč se mu raději vyhnout a jak ho odstranit jednou provždy.