Zbavte se černé plísně rychle a snadno: Pomůže vám citron, grapefruit i tea tree

S odstraněním černé plísně pomůže i grapefruitový extrakt
  |   zajímavost

Výskyt černé plísně v našich domovech bychom rozhodně neměli ignorovat, může nám totiž způsobit celou řadu zdravotních problémů, mezi které patří nepříjemné alergické reakce, ale také astma.

Plíseň na stěnách, mezi dlaždicemi na tmelu v koupelně nebo kdekoliv jinde v našem domě, nám může způsobit celou řadu zdravotních problémů, jak informuje Healthline.

Velmi rozšířeným omylem je přesvědčení o tom, že nám plíseň nemůže nijak uškodit, pokud se jí nedotýkáme. Opak je bohužel pravdou. Plíseň totiž do svého okolí vypouští své spóry a další škodlivé látky.

Jak odhalit výskyt plísně v domě ještě předtím, než je vidět, najdete zde.

Dokonce i pouhý delší pobyt v místnosti, ve které se plíseň nachází, nám může způsobit hned několik zdravotních problémů.

Mezi příznaky vystavení se plísni patří následující symptomy:

  • sípání
  • vyrážka na kůži
  • kašel
  • začervenání očí
  • bolest v krku
  • ucpaný nos

Některé druhy plísní mohou způsobit astmatický záchvat nebo zhoršit stav pacientů trpících chronickým respiračním onemocněním. Pozor by si na vystavení se plísním měly dát zejména osoby s oslabeným imunitním systémem, starší lidé a malé děti.

Výzkumy naznačují, že vystavení se plísním může být důvodem vzniku astmatu u malých dětí.

Jak se černé plísně účinně zbavit?

Nejdříve je nutné si uvědomit, na jakém typu materiálu se plíseň nachází.

Jak se zbavit plísně na knihách najdete zde.

Plísně na vysoce porézních materiálech, mezi které patří mimo jiné i dřevo, je lepší přenechat profesionálům.

S plísní na zdi nebo ve spárách mezi dlaždičkami si ale hravě poradíte i sami, dokonce k tomu ani nepotřebujete kupovat žádné speciální přípravky. Postačí vám totiž několik běžných ingrediencí.

Předtím, než začnete odstraňovat plíseň, se nezapomeňte vybavit ochrannými pomůckami, mezi které patří zejména gumové rukavice, rouška a ochranné brýle. Zamezíte tak nepříjemné alergické reakci.

Plísně vás zbaví i citron

Skvělým nástrojem v boji proti plísni je mimo jiné i obyčejná citronová šťáva. K odstranění plísně pomocí citronové šťávy budete potřebovat zhruba 3 až 5 citronů, záleží na tom, jak velká plocha je plísní napadena.

Citrony nejdříve vymačkejte a výslednou šťávou polijte postiženou oblast, nechte ji 5 minut působit a setřete ji vlhkým hadříkem.

Pokud se plíseň, kterou se snažíte odstranit, nachází na vertikálních plochách, ze kterých by citronová šťáva stekla, můžete si vzít k ruce starý kartáček. Stačí jen starý zubní kartáček namočit v citronové šťávě a drhnout s ním místo postižené plísní, dokud ji neodstraníte.

Kartáček ihned poté vyhoďte.

Nepřítelem plísně je i extrakt z grapefruitu

Mít doma extrakt z grapefruitu se zkrátka vyplatí. Nejen, že vám pomůže s celou řadou zdravotních problémů, může vás také zbavit škodlivé plísně. Má totiž silné dezinfekční a sterilizační účinky. Díky obsahu kyseliny listové také zabraňuje plísni, aby na stejném místě vyrostla znovu.

Množství grapefruitového extraktu, které budete potřebovat, záleží na tom, jak velkou plochu s ním chcete ošetřit. Ideální je ale na každých 250 ml vody použít 10 kapek extraktu.

Nakonec je ideální výslednou směs nalít do láhve se sprejovým uzávěrem a nastříkat ji přímo na plíseň. Domácí grapefruitový odstraňovač plísní nechte působit 10 minut až 1 hodinu, záleží na tom, jak vážná je situace.

Tea tree olej proti plísni

Tea tree olej má silné fungicidní účinky. Postačí jen smíchat 1 čajovou lžičku tea tree oleje s 250 ml vody a směs aplikovat pomocí hadříku či láhve se sprejovým uzávěrem přímo na postižené místo. Domácí protiplísňový přípravek s tea tree nechte na postiženém místě působit zhruba po dobu jedné hodiny.

Zdroj: HealthlineCountry Living

KAM DÁL: Jablka: Obyčejné ovoce s neobyčejnými zdravotními benefity. Připravte si z něj vitamínovou bombu.