Plíseň v bytě: Jak ji odhalit ještě předtím, než ji spatříte

Jedním z příznaků vzniku plísně je i "bublající" tapeta
  |   zajímavost

Plíseň může vzniknout téměř kdekoliv, kde je vyšší vlhkost vzduchu a chlad. Nejčastěji se tedy s plísní můžeme setkat ve sklepě či v koupelně. Někdy nás překvapí ale i v ostatních místnostech v domě či bytě. S jejím odstraněním bychom rozhodně neměli otálet, může mít totiž negativní účinky na naše zdraví, je nutné ji odhalit a zlikvidovat co možná nejdříve.

Výskyt plísně v budovách a domácnostech je mnohem častější, než se můžeme domnívat. Vyskytuje se především na místech s vysokou vlhkostí, nejčastěji tedy např. kolem oken se špatným těsněním, na stěnách nebo v budovách, které byly vyplaveny, jak na svém webu uvádí Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Spóry plísně se do naší domácnosti mohou dostat poměrně lehce, a to mimo jiné otevřeným oknem či na našem oblečení, pak už jen stačí, aby se uchytily na místě s dostatečnou vlhkostí.

Negativní vliv plísně na naše zdraví

Nejen, že plíseň rostoucí na zdi či kolem oken nevypadá zrovna nejlépe, ale také nám může způsobit vážné zdravotní problémy, a to dokonce i v případě, že s ní nepřicházíme do přímého kontaktu.

Plíseň totiž do svého okolí neustále vypouští své spóry a další toxiny, které poté dýcháme. Plíseň nám tak může mimo jiné způsobit problémy s dýcháním, sípání, ucpaný nos, začervenání očí, svědění očí a další alergické reakce, jak na svém webu uvádí centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

U lidí, kteří trpí astmatem, může tuto chronickou chorobu zhoršit nebo u nich vyvolat astmatický záchvat.

Jak plíseň objevit co možná nejdříve

Vznik plísně lze často odhalit ještě předtím, než ji můžete spatřit, jak na svém webu uvádí Procleannotsomekid. Dávejte si pozor na tyto příznaky vzniku plísně:

  • Nepříjemný pach – pokud u vás doma cítíte nepříjemný pach, který se podobá zkaženému jídlu, nejspíše jde o plíseň. Způsobují ho chemikálie, které vylučuje.
  • Podivné skvrny na koberci – dejte si pozor na skvrny, které se z ničeho nic objevily na vašich kobercích, může jít o plíseň. Dokonce i na kobercích se bude plíseň projevovat nepříjemných pachem připomínajícím staré knihy.
  • Zničená barva či tapeta na zdech – jedním z nejčastějších příznaků přítomnosti plísně ve vašem domě či bytě je mimo jiné také pokřivená či praskající tapeta nebo barva na zdech.
  • Kašel a "nachlazení" - pokud trpíte "nachlazením" a kašlem, které ho se zkrátka nemůžete zbavit, je možné že nejde o nachlazení, ale vystavení se plísni.
Jak se plísně zbavit najdete zde.

KAM DÁL: Jak jednoduše a levně snížit vlhkost vzduchu a zabránit tak vzniku plísně.

Klíčová slova: