Jak spolehlivě předejít vzniku plísně ve vaší koupelně

Předejít vzniku plísně v koupelně vám pomůže mimo jiné i vytápění v podlaze
  |   zajímavost

Plísni se daří všude, kde je dostatečně vysoká vlhkost vzduchu, v největším ohrožení jsou tedy vlhké sklepy a koupelny. Při sprchování či koupeli uniká do vzduchu pára, která poté zvyšuje vlhkost vzduchu v místnosti a zvyšuje tak riziko vzniku plísně. Naštěstí existuje několik jednoduchých způsobů, jak bujení plísně v koupelnách předejít.

V momentě, kdy si v našem domě či bytě všimneme vzniku plísně, většinou jde o koupelnu.

Pára, která se v místnosti uvolňuje v momentě, kdy si dopřáváme horkou vanu či sprchu, se poté kondenzuje na zrcadlech, ale i dalších plochách v místnosti. Kondenzace páry vytváří v koupelnách pro růst plísně téměř dokonalé prostředí, jak na svém webu uvádí Express.

Otevřete okno už při sprchování

Jedním z těch nejjednodušších způsobů, jak předejít vzniku plísně v koupelně, je otevření okna. Řadě lidí se ale do tohoto kroku, zvláště v zimě, příliš nechce.

Ideální je totiž okno otevřít již v momentě, kdy koupelnu používáte. Pokud totiž koupelí či sprchováním trávíte větší množství času, může se vlhkost v koupelně nahromadit. Ideální je v momentě, kdy se koupete, okno lehce pootevřít, aby pára mohla uniknout ven. Ve chvíli, kdy z koupelny odejdete, otevřete okno dokořán minimálně na dobu několika minut. Pokud v koupelně nemáte okno, nechte v místnosti zapnutý extrakční větrák.

Vytápění v podlaze

Skvělou vymožeností, do které se určitě vyplatí investovat, a to nejen z hlediska pohodlí, je podlahové vytápění.

Studené povrchy totiž ke vzniku plísně přímo vybízejí. Vytápění v podlaze vám tak pomůže vyhnout se vzniku plísně mezi dlaždicemi v okolí vaší vany či sprchového koutu. Zároveň ale pomůže snížit celkovou vlhkost v místnosti, a tím i riziko vzniku plísně na jakémkoliv dalším povrchu ve vaší koupelně.

Otřete dlaždičky i skříňky

Pokud jste si dopřáli delší koupel či sprchu a na dlaždičkách za vámi či na nedalekých skříňkách na ručníky se objevily zkondenzované kapky vody, na nic nečekejte a co nejrychleji je otřete.

Ve chvíli, kdy se na nějakém povrchu utvoří vlhkost, pravděpodobnost vzniku plísně se prudce zvyšuje. V takový moment je nutné nejen zabránit další kondenzaci páry v místnosti jejím vyvětráním, ale také utvořené kapičky vody rychle setřít, jak na svém webu uvádí Apartment Therapy.

KAM DÁL: Jak v chladných měsících předejít vzniku plísně v domě či bytě.

Klíčová slova: